Rusija

Cenzura ruskih medija se nastavlja: TikTok blokirao naloge Sputnjika

Nova blokada dolazi nakon što su SAD uvele sankcije nekoliko ruskih medija, uključujući RT
Cenzura ruskih medija se nastavlja: TikTok blokirao naloge Sputnjika© Maksim Konstantinov/Global Look Press

TikTok izbrisao je naloge nekoliko filijala medijske mreže Sputnjik, a među njima i kanal Sputnjik Srbija.

Naime, blokirani su Sputnjik Srbija, Afrika, Internešenel, Brazil, Mundo i Sputnjik Indonezija.

TikTok se ovim povodom još uvek nije oglasio.

TikTok, koji je u vlasništvu kineske internet kompanije "Bit dens", poslednjih meseci je bio pod jakim pritiskom američkih vlasti, a u aprilu je američki predsednik Džozef Bajden potpisao zakon kojim se dozvoljava zabrana mreže ako se ne proda u roku od godinu dana.

Prethodno je kompanija "Meta" blokirala RT i medijsku grupu "Rusija sevodnja" u svojim aplikacijama zbog američkih sankcija.

"Nakon pažljive analize, proširili smo svoje korake protiv državnih ruskih medija. 'Rusija sevodnja', RT i srodne strukture su blokirane u našim aplikacijama na globalnom nivou zbog delovanja koji se dovodi u vezu sa stranim mešanjem", poručili su iz kompanije.

Međutim i tu nije bio kraj. Društvene mreže Fejsbuk i Instagram u svojim aplikacijama dodatno su blokirale i lične naloge glavne urednice RT i medijske grupe "Rusija sevodnja" Margarite Simonjan.

Na blokadu naloga ruskih medija reagovala i sama televizija RT, poručivši da će "njeni partizani pronaći pukotinu i provući se kroz nju".

"Ne brinite: tamo gde zatvore vrata, pa prozor, naši 'partizani' će naći pukotinu i provući se kroz nju. I sami priznajete da smo dobri u tome", naveli su na Telegramu.

image