Putin čestitao Pašinjanu Dan nezavisnosti Jermenije

Čestitajući Pašinjanu Dan nezavisnosti, Putin mu je poželeo zdravlje i uspeh, a svim građanima Jermenije sreću i blagostanje

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je premijeru Jermenije Nikolu Pašinjanu Dan nezavisnosti Republike i naveo da jermensko-ruski saveznički odnosi ispunjavaju temeljne interese dva naroda, prenela je služba za saradnju sa medijima jermenske vlade.

"Dalji razvoj rusko-jermenskih prijateljskih i savezničkih odnosa, kao i konstruktivna saradnja u okviru zajedničkih integracionih asocijacija, nesumnjivo odgovaraju fundamentalnim interesima naših naroda", navodi se u poruci čiji je tekst objavljen na sajtu jermenske vlade, prenose "RIA Novosti".

Čestitajući Pašinjanu Dan nezavisnosti, Putin mu je poželeo zdravlje i uspeh, a svim građanima Jermenije sreću i blagostanje.

Pres služba je saopštila da je Pašinjanu čestitku uputio i šef ruske vlade Mihail Mišustin.

"Uveren sam da je proširenje bilateralne saradnje i multilateralne konstruktivne interakcije u okviru Evroazijske ekonomske unije u potpunosti u skladu sa dugoročnim interesima Ruske Federacije i Republike Jermenije", navodi se u poruci Mišustina.

Deklaracija o nezavisnosti Jermenije usvojena je na prvoj sednici Vrhovnog saveta zemlje 23. avgusta 1990. godine. Ovim dokumentom je ukinuta Jermenska Sovjetska Socijalistička Republika i proglašena nezavisna Republika Jermenija.

Rezolucijom Vrhovnog saveta Jermenije od 21. septembra 1991. godine održan je referendum o izdvajanju iz SSSR- a i uspostavljanju nezavisne države.

Na ovo pitanje potvrdno je odgovorilo 94,99 odsto građana sa biračkim pravom u republici. Dva dana kasnije, Vrhovni savet Republike proglasio je Jermeniju nezavisnom državom.