Rusija

Zaharova: Rusija neće učestvovati na "mirovnim samitima" o Ukrajini

Prema rečima Zaharove, Moskva ne odustaje od političkog i diplomatskog rešavanja krize i spremna je da razgovara o zaista ozbiljnim predlozima koji uzimaju u obzir situaciju "na terenu", novonastalu geopolitičku realnost i odgovarajuću inicijativu koju je formulisao predsednik Vladimir Putin 14. juna
Zaharova: Rusija neće učestvovati na "mirovnim samitima" o UkrajiniGetty © SOPA Images / Contributor

Rusija neće učestvovati na "mirovnim samitima" o Ukrajini, oni nemaju nikakve veze sa nagodbom, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Na taj način je prokomentarisala izjavu Vladimira Zelenskog o njegovoj nameri da u novembru održi drugi "samit mira" i na njega pozove Rusiju, prenose "RIA Novosti".

"Predstavnici Rusije nisu učestvovali ni na kakvim sastancima u okviru takozvanog mirovnog samita o Ukrajini koji je održan u Švajcarskog 15. i 16. juna i nema nameru ni da učestvuju", navodi se u komentaru Zaharove na sajtu ministarstva.

"Takozvani drugi samit teži istom cilju – da se progura apsolutno neodrživa 'formula Zelenskog' kao bezalternativna osnova za rešavanje sukoba, da se dobije podrška svetske većine i da se Rusiji postavi ultimatum predaje. Mi ne učestvujemo na takvim 'samitima'", naglasila je ona.

Prema rečima Zaharove, Moskva ne odustaje od političkog i diplomatskog rešavanja krize i spremna je da razgovara o zaista ozbiljnim predlozima koji uzimaju u obzir situaciju "na terenu", novonastalu geopolitičku realnost i odgovarajuću inicijativu koju je formulisao ruski predsednik Vladimir Putin 14. juna.

"Bez Rusije i vodeći računa o njenim interesima nemoguće je postići pravično i održivo rešenje", naglasila je ona.

Početkom septembra Vladimir Zelenski je ponovo izjavio da želi da vidi predstavnike Ruske Federacije na drugom samitu o Ukrajini, dok je Moskva više puta izjavila da ne planira da učestvuje u takvim događajima.

Krajem jula Zelenski je izjavio da ceo svet, ali i on, želi učešće Rusije na sledećoj konferenciji o rešavanju sukoba u Ukrajini, inače neće biti rezultata.

Početkom jula zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihail Galuzin izjavio je za "RIA Novosti", komentarišući temu novog samita o Ukrajini, da ruska strana ne prihvata ultimatume i da neće učestvovati u takvim događajima.

image