Rusija

Komesar za ljudska prava u Ruskoj Federaciji: Akcije SAD protiv RT su terorizam

Vašington nije pružio "nijedan jedini dokaz" da potkrepi svoje optužbe, rekla je Tatjana Moskalkova
Komesar za ljudska prava u Ruskoj Federaciji: Akcije SAD protiv RT su terorizamGetty © NurPhoto / Contributor

Akcije koje su američke vlasti preduzele protiv RT mogu se okvalifikovati kao terorizam i kršenje slobode medija, rekla je komesar za ljudska prava Ruske Federacije Tatjana Moskalkova.

Moskalkova je komentarisala izjavu američke Fondacije za slobodu štampe (FPF), koja je od administracije predsednika Džozefa Bajdena zahtevala da javnosti pruži dokaze koji potkrepljuju njihovu tvrdnju da je ruski kanal bio "uključen u informativne operacije, prikriveni uticaj i vojne nabavke".

FPF je u četvrtak saopštila da informacije koje su objavljene kao opravdanje za nove sankcije nove sankcije protiv informativnog kanala "ne uključuju deklasifikaciju osnovnih dokumenata, već samo njihove zaključke".

Moskalkova je na Telegramu napisala da ne postoji "nijedan jedini dokaz" koji potvrđuje optužbe Vašingtona protiv RT-a, ali je "represivni mehanizam počeo da funkcioniše".

Sjedinjene Države se obračunavaju sa ruskim medijima, a neki novinari su morali da napuste zemlju iz bezbednosnih razloga, napisala je Moskalkova. Pomenula je i incident u kojem su agenti FBI pretresli i ispitivali službenicu RT-a.

"Nečuveno je kada 20 agenata FBI ujutru upadne u kuću jedne žene, organizuje pretres i petočasovno ispitivanje, oduzme mobilne uređaje i pregleda ličnu prepisku", objasnio je zvaničnik.

Ovakve radnje "ne mogu se kvalifikovati drugačije nego kao terorizam i narušavanje slobode medija od strane SAD, što je u suprotnosti sa osnovnim principima demokratije, o kojima tako često govore američke vlasti", naglasila je ona.

Vašington je ranije ovog meseca najavio nove sankcije protiv nekoliko ruskih medija, uključujući RT, tvrdeći da oni pokušavaju da potkopaju demokratiju u SAD i drugde u svetu, i da narušavaju globalnu podršku Ukrajini.

Američki tehnološki gigant "Meta", u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, nakon toga je zabranio nekoliko ruskih novinskih mreža, uključujući RT, tvrdeći da njihov rad predstavlja "strano mešanje".

U subotu je platforma za deljenje videa TikTok izbrisala naloge RT internešenel i Sputnjika.

image