Rusija

Lavrov: Govoriti o crvenom (nuklearnom) dugmetu je neprikladno

Lavrov je naglasio da Moskva ne želi eskalaciju ukrajinskog sukoba koja bi uvukla Zapad kao direktnog učesnika, ali je ponovio da bi to neizbežno bio slučaj ako Kijevu bude dozvoljeno da koristi oružje dugog dometa duboko u Rusiji
Lavrov: Govoriti o crvenom (nuklearnom) dugmetu je neprikladnoGetty © Adam Gray / Stringer

Rusija nema želju da započinje nuklearni rat i smatra da je neprikladno da se njena upozorenja o eskalaciji sukoba u Ukrajini prikazuju kao namera da se upotrebi nuklearno oružje, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Strahovi od eskalacije između Rusije i NATO-a se pojačavaju poslednjih nedelja, pošto su zapadne države intenzivirale razgovore o tome da se Ukrajini dozvoli da izvodi raketne udare duboko na ruskoj teritoriji.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije ovog meseca upozorio je da će takva dozvola biti shvaćena kao direktna umešanost Zapada u sukob i da će naići na odgovarajući odgovor. Njegove reči su neki shvatili kao da je Moskva spremna da upotrebi nuklearno oružje.

U intervjuu za "Skaj njuz Arabija", Lavrov je na pitanje da li je Moskva spremna da upotrebi nuklearno oružje rekao da, iako Rusija zaista ima "oružje koje bi imalo ozbiljne posledice po one koji rukovode ukrajinskim režimom" – znači SAD i njene zapadne saveznike – ona ne želi da ga koristi.

"Govorimo o crvenim linijama, računajući na to da će naše ocene i izjave čuti pametni ljudi koji odlučuju. Govoriti da ako sutra neko ne uradi ono što tražimo, da ćemo pritisnuti 'crveno dugme', neprimereno je", naveo je ministar i dodao da veruje da oni koji donose odluke na Zapadu to razumeju, jer "niko ne želi nuklearni rat".

Lavrov je naglasio da Moskva takođe ne želi eskalaciju ukrajinskog sukoba koja bi uvukla Zapad kao direktnog učesnika, ali je ponovio da bi to neizbežno bio slučaj ako Kijevu bude dozvoljeno da koristi oružje dugog dometa duboko u Rusiji.

"To bi bio direktan rat NATO-a protiv Rusije... NATO već vodi rat protiv Rusije, ali to je hibridni rat kroz ruke Ukrajinaca. Ako je reč o raketnom naoružanju dugog dometa, svima je jasno da sami Ukrajinci neće moći da ga koriste", naveo je on, objašnjavajući da zadaci kao što su navođenje cilja, prikupljanje podataka sa satelita i formiranje letačkih zadataka mogu samo da sprovode stručnjaci iz zemalja koje proizvode određeno oružje.

Lavrov je potom optužio zapadne zvaničnike koji ozbiljno razmišljaju da dozvole Ukrajini da vrši neselektivne napade na Rusiju da imaju "razmišljanje deteta koje se igra sa šibicama".

Iako još uvek postoje ograničenja za ukrajinsku upotrebu nekih sistema dugog dometa zapadne proizvodnje, Kijev ih je već više puta koristio za gađanje ruske teritorije, uglavnom pogađajući civilne ciljeve na Krimu i Donbasu.

Međutim, prošlog meseca su SAD i Velika Britanija nagovestile da bi mogle da  dozvole da se ovo oružje koristi za gađanje ciljeva dublje u međunarodno priznatu rusku teritoriju.

Evropski parlament je ranije ove nedelje usvojio rezoluciju kojom poziva zemlje članice Evropske unije da dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje za napad na vojne ciljeve unutar Rusije.

image