Putin: Saradnja u energetici treba da služi jačanju nacionalnih ekonomija

U novim geopolitičkim realnostima saradnja u energetskom sektoru treba da pomogne u rešavanju prioritetnih društvenih problema i poboljšanju kvaliteta života ljudi, poručio je ruski predsednik učesnicima i gostima 7. međunarodnog foruma "Ruska energetska nedelja"

U novoj geopolitičkoj realnosti saradnja u energetskom sektoru treba da služi jačanju nacionalnih ekonomija i poboljšanju kvaliteta života ljudi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin obraćajući se učesnicima i gostima predstojećeg 7. Međunarodnog foruma "Ruska energetska nedelja", koji će se održati u Moskvi.

"Glavna tema aktuelnog foruma je 'Energetska saradnja u multipolarnom svetu’. Očigledno je da u novim geopolitičkim uslovima saradnja u oblasti energetike treba da posluži jačanju nacionalnih ekonomija, doprinese rešavanju prioritetnih socijalnih zadataka, poboljšanju kvaliteta života ljudi", kazao je Putin.

Ruski predsednik je naglasio da će se na marginama foruma održati sastanak ministara energetike članica BRIKS-a, koji će postati jedan od ključnih događaja u godini predsedavanja Rusije ovom organizacijom.

"Tokom sastanka predstoji usaglašavanje zajedničkih principa pravedne energetske tranzicije, kao i ocrtavanje uloge BRIKS-a u globalnom energetskom dijalogu", naglasio je ruski lider.

Putin je izrazio uverenje da će učesnici foruma voditi sadržajne i konstruktivne diskusije, a postignuti dogovori i inicijative doprineti realizaciji zajedničkih projekata i razvoju ravnopravnih i obostrano korisnih međunarodnih partnerstava u energetskom sektoru.

Naime, 7. Međunarodni forum "Ruska energetska nedelja" održaće se od 26-28. septembra u Moskvi.