Rusija

Kremlj: Evropa će morati da izgradi novu bezbednosnu arhitekturu

Moskva je suzdržana prema pisanju medija o takozvanom "mirovnom planu" Zelenskog, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj: Evropa će morati da izgradi novu bezbednosnu arhitekturuwww.globallookpress.com © michel Setboun/Corbis

Sistem međunarodnih odnosa se trenutno menja, a i potrebno je izgraditi novu bezbednosnu arhitekturu za Evropu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući reči francuskog predsednika Emanuela Makrona o potrebi da Evropa preispita svoje veze sa Rusijom u budućnosti.

"Očigledno je da je zbog brze promene bezbednosne arhitekture Evrope, potrebno izgraditi, generalno, novu bezbednosnu arhitekturu Evrope. Menja se ceo sistem međunarodnih odnosa", rekao je Peskov.

On je napomenuo da će to u budućnosti zahtevati mnogo napora i da će posebno izazivati zabrinutost imajući u vidu da je potrebno osigurati legitimne bezbednosne interese Rusije i sistem garancija za Moskvu.

Govoreći o takozvanom "mirovnom planu" Zelenskog, Peskov je naveo da da će Kremlj pažljivo proučiti taj plan ukoliko postoji u zvaničnim izvorima, kao i da se sa oprezom odnosi prema pisanju medija.

"Za sada postoji mnogo različitih, uključujući i kontradiktorne, nepouzdane informacije. Rusija se prema tome odnosi veoma uzdržano", dodao je portparol Kremlja. 

Prethodno je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da "Evropa mora da preispita svoje odnose sa Rusijom u budućnosti radi mira širom kontinenta".

Prema njegovim rečima, potrebno je "izgraditi novi svetski poredak, pošto je postojeći nepotpun i nepravedan, jer je stvoren posle Drugog svetskog rata i ne uzima u obzir nove izazove".

image