Ruske trupe sprečile dva pokušaja upada, kao i dva ukrajinska napada u Kurskoj oblasti

U toku proteklog dana na Kurskom pravcu, ruske snage su neutralisale više od 340 ukrajinskih vojnika, uništile jedan tenk, kao i tri borbena vozila pešadije

Ruske snage su uz pomoć avijacije i artiljerijske vatre sprečile dva pokušaja ukrajinskih snaga da upadnu u pogranične oblasti Kurske oblasti, dok su kod mesta Novi put odbile dva neprijateljska napada, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U toku proteklog dana na Kurskom pravcu, ruske snage su neutralisale više od 340 ukrajinskih vojnika, uništile jedan tenk, tri borbena vozila pešadije, dva borbena oklopna vozila, osam artiljerijskih sistema, kontrabaterijski radar i jednu stanicu za radio-električnu borbu.

Ukupno do sada ruske snage su na Kurskom pravcu neutralisale do 16.400 ukrajinskih vojnika, 127 tenkova, 60 borbenih vozila pešadije, 95 oklopnih transportera, 797 borbenih oklopnih vozila, 132 artiljerijska sistema, 22 lansera raketa, osam sistema PVO, osam protivbaterijskih i dva PVO radara, 17 jedinice inžinjerske opreme i 32 stanice za radio-električnu borbu.

Predstavnik ruske vojske rekao je da za RIA Novosti da "u specijalnim snagama Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti raste broj slučajeva dezerterstva".

"U nekoliko jedinica specijalnih snaga ukrajinske vojske koje deluju na Kurskom pravcu već ima dosta onih koji otkazuju poslušnost. U jedinicama Oružanih snaga Ukrajine, koje su ostale u toj oblasti, raste talas dezerterstva", naveo je on.

Mediji su ranije preneli da je sve više ukrajinskih vojnika koji beže sa linije fronta, pa je tako broj slučajeva dezerterstva i neovlašćenog napuštanja jedinica u prvih sedam meseci ove godine dostigao je 37.000.

Prema rečima poslanika Vrhovne rade Ruslana Gorbenka, ukupan broj krivičnih predmeta po ovim članovima od početka sukoba sa Rusijom premašio je 80.000.