Telegram menja politiku privatnosti: IP adrese onih koji krše pravila mogu biti predate vlastima

Nakon hapšenja Pavela Durova 24. avgusta na pariškom aerodromu kada je osnivač ove društvene mreže osumnjičen za deset krivičnih dela uz zabranu napuštanja Francuske, Durov danas najavljuje promene u uslovima korišćenja i politici privatnosti

Osnivač Telegrama Pavel Durov objavio je da je kompanija promenila politiku ove društvene mreže i da sada IP adrese i telefonski brojevi onih koji krše pravila Telegrama mogu biti otkriveni vlastima.

"Ove mere treba da obeshrabre kriminalce. Telegram pretraga je namenjena pronalaženju prijatelja i otkrivanju vesti, a ne promovisanju ilegalne robe. Nećemo dozvoliti da loši akteri ugroze integritet naše platforme za skoro milijardu korisnika", objasnio je Durov, uz komentar da je pretraga na Telegramu "moćnija" nego na sličnim društvenim mrežama jer ona korisnicima omogućava da pronađu javne kanale.

"Nažalost, ovu funkciju su zloupotrebili ljudi koji su prekršili naše Uslove korišćenja u cilju prodavanja ilegalne robe. Tokom poslednjih nekoliko nedelja, posvećen tim moderatora je uz korišćenje veštačke inteligencije učinio Telegram pretragu mnogo sigurnijom. Problematičan sadržaj koji smo identifikovali u pretrazi više nije dostupan", napisao je Durov na svom kanalu.

Osnivač Telegrama je, takođe, pozvao sve korisnike da, ukoliko pronađu bilo kakav nezakonit ili nebezbedan sadržaj u Telegram pretrazi, isti prijave putem posebnog bota @SearchReport