Peskov o "planu pobede" Zelenskog: Za nas ciljevi SVO nemaju alternativu

Portparol Kremlja danas je kratko komentarisao američke predsedničke izbore, samit BRIKS-a i novi plan Vladimira Zelenskog

Ciljevi koje smo odredili u okviru SVO nemaju alternativu, čim budu postignuti na ovaj ili onaj način SVO će biti završena, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov reagujući na izjavu Vladimira Zelenskog da je kraj sukoba bliži nego što svi misle.

"Vi znate da se bilo koji rat ovako ili onako završava mirom. Ali za nas ne postoji apsolutno nikakva alternativa kada je reč o postizanju naših zadatih ciljeva", izjavio je Peskov.

Zelenski je, inače, u poslednjem intervjuu za američki Ej-Bi-Si Njuz izjavio da smatra da je kraj ukrajinskog sukoba bliži nego što mnogi misle, uz poruku da Ukrajina "treba da bude jaka". On je precizirao da "plan pobede" koji je najavio nedavno, i koji bi trebalo da u narednim danima bude predstavljen američkim zvaničnicima, budući da je trenutno u SAD, ne govori o pregovorima sa Rusijom. Kako je prethodno objavio na svom Telegram kanalu, taj "plan pobede" je gotov i on sadrži "moćni paket mera koje će naterati Rusiju da završi rat diplomatskim putem". 

O BRIKS-u

Peskov se danas kratko dotakao i predstojećeg samita BRIKS-a koji će biti održan krajem oktobra u Kazanju. Kako je rekao, "priprema samita je sada već u završnoj fazi".

"To će biti veoma veliki međunarodni događaj, to se sada već može reći sa sigurnošću", prokomentarisao je portparol Kremlja. 

Američki izbori nisu prioritet za Rusiju

Na temu američkih predsedničkih izbora zakazanih za novembar, Peskov danas podseća da oni nisu "pitanje koje je stalno od prioriteta" za Rusiju.

"Mi imamo svoje probleme, svoju agendu. Ovo bi pre trebalo da bude pitanje za američke birače, što im je verovatno sada i važno, oni čekaju ove izbore. Politička borba je veoma teška. Ali verujte mi, ovo nije pitanje broj jedan za nas", rekao je Peskov.