Napeto kod Ugljedara: Kijev pokušava da izvuče najjače vojne grupe, Rusi okružili protivnika

Ukrajinska 72. mehanizovana brigada koja se dugi niz meseci već bori u Ugljedaru je umorna, piše "Forbs"

Ukrajinska vojska pokušava da izvuče svoje borbene jedinice iz grada Ugljedara u DNR, jer su ih ruske snage jako okružile, otkrio je savetnik šefa Donjecke Narodne Republike Igor Kimakovski za rusku televiziju "Prvi kanal". 

"Ugljedar je upao u dosta ozbiljna 'klješta'. I već je rotacija (ukrajinskih snaga) faktički nemoguća", izjavio je on.

Lošu situaciju za Ukrajinu u tom gradu, kako kaže, priznaju čak i neki krugovi bliski Ministarstvu odbrane Ukrajine. I oni potvrđuju da je položaj 72. brigade Oružanih snaga Ukrajine jako loš te da ne može da se izvrši rotacija. 

"Prema podacima naše agenture, protivnik već izvlači osnovne grupe, svoje najjače borbene grupe, pokušava da ih izvede iz Ugljedara", naveo je Kimakovski. 

Ministarstvo odbrane Rusije danas je saopštilo da je tokom protekla 24 časa ruska armija uspela da odbije kontranapad 72. ukrajinske mehanizovane brigade i eliminiše 130 vojnika i vojnu tehniku. 

U isto vreme pojedini ruski Telegram kanali tvrde da su ruske snage već prodrle u grad. Ipak, ovu informaciju još nije potvrdilo MO Rusije. 

Napredak ruskih trupa kod Ugljedara potvrđuje i šef Centra za borbu protiv dezinformacija pri Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Andrej Kovalenko, prenosi ukrajinski portal "Strana.ua" na Telegramu. On tvrdi da Rusi postižu uspeh zahvaljujući podesivim vazdušnim bombama i avijaciji što omogućava pešadiji da napreduje. 

"Forbs" piše da nema sumnje da je 72. brigada od oko 2.000 ljudi umorna nakon 20 meseci borbi na pravcu Ugljedara. List dodaje da u brigadu ne pristiže pojačanje jer Ukrajinci u isto vreme napadaju na Kursku oblast i brane se na istoku i jugu.

Ugljedar je, inače, strateški važan zbog svoje nadmorske visine. Odbrana Ukrajine jugozapadno od Donjecka oslanja se upravo na ovaj grad.