Simonjan o RT: Možda smo učili od Zapada, ali nikada nećemo sprovoditi nacističku propagandu

Ruska pozicija u međunarodnom informativnom prostoru je stabilna i poboljšava se uprkos sankcijama, rekla je glavna urednica RT

Glavna i odgovorna urednica RT Margarita Simonjan rekla je da svoj pristup medijima naučila od Zapada, ali je naglasila da, za razliku od njih, nikada neće sprovoditi "skrivenu propagandi nacizma".

"Nikada nećemo prihvatiti nanošenje direktne ili indirektne štete običnim ljudima. I nikada nećemo usvojiti zabranjene poteze poput skrivene propagande fašizma, nacizma, koju (Zapad) sprovodi svakog dana, svakog sata, u različitim zemljama sveta. Najupečatljiviji primer je Ukrajina, nažalost", rekla je Simonjan u intervjuu za "Komsomolskaju pravdu", objavljenom nedelju dana nakon što su Fejsbuk i Instagram zabranili RT i još nekoliko ruskih medija, čije su delovanje ocenili kao "strano mešanje".

RT je na meti zapadnih nacija jer se Zapad "bori protiv Rusije", istakla je Simonjan.

"A Rusija ima stabilnu poziciju u međunarodnom informacionom prostoru. I to se poboljšava uprkos svim njihovim kontramerama", dodala je glavna urednica RT.

Od sankcija RT-u najviše pati publika, rekla je ona. 

"U pitanju su milioni korisnika, koji su jednog jutra izgubili svoje uobičajene izvore informacija. Ali 'Meta' (vlasnik Fejsbuka i Instagrama) ne mari za svoje korisnike. Ona je odavno postala leva zadnja noga obaveštajnih službi i onoga što se u SAD naziva 'dubokom državom'", dodala je Simonjan.

Zabrani na Fejsbuku i Instagramu prethodila je još jedna runda američkih sankcija protiv ruskih medija.

Šef američkog centra za globalni angažman Džejms Rubin je tokom najave sankcija okrivio RT za to što "toliki deo sveta nije u potpunosti podržao Ukrajinu (u sukobu s Rusijom) kao što smo mislili da hoće".

"Oni su to rekli, a ne mi", naglasila je Simonjan, komentarišući Rubinovu izjavu.

"U tom trenutku sam shvatila da moj život nije bio uzaludan. Prvi put u životu sam to osetila", dodala je.

Glavna urednica je ostala pri prethodnoj tvrdnji da joj je Zapad bio "dobar učitelj" u sferi medija. Međutim, ona je insistirala da se RT nikada neće baviti "izdajom", za razliku od SAD i njenih saveznika.