Rusija

Lavrov u Njujorku: UN zatvaraju oči pred upadom Ukrajine u Kursku oblast

Mnoge države, shvatajući da Zapad nije obavezan, beže i pokušavaju da smanje zavisnost od dolara, poručio je šef ruske diplomatije
Lavrov u Njujorku: UN zatvaraju oči pred upadom Ukrajine u Kursku oblastwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Ujedinjene nacije zatvaraju oči pred ekscesima ukrajinskih snaga prilikom pada u rusku Kursku oblast.

Lavrov je u intervjuu za TASS na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku rekao da ukrajinske "terorističke grupe" koriste zapadno oružje za napade na Kursk u kojima ne prave razliku među metama.

"Oni u toj oblasti svakodnevno bombarduju kuće, društvene institucije, miroljubive građane koji se automobilima sklanjaju na bezbedna mesta. Nisam čuo nijedan glas predstavnika UN koji su odgovorni za ljudska prava, uključujući i generalnog sekretara", rekao je Lavrov.

On je dodao da države istočne Evrope treba da shvate da im njihovi "gospodari" u NATO-u i Evropskoj uniji ne veruju.

Lavrov je skrenuo pažnju da u UN ne postoji pravilo po kome bi regioni ili regionalne grupe koje postoje u Ujedinjenim nacijama trebalo da se rotiraju na mestu generalnog sekretara.

Lavrov je dodao da Savetu bezbednosti nisu potrebni dodatni članovi iz zapadne grupe, iz članica NATO-a, Evropske unije i njihovih saveznika, a da je to posebno Japan, napomenuvši da će ulazak dodatnih zapadnih učesnika u Savet bezbednosti, konkretno Nemačke i Japana proširiti, ojačati i produbiti nepravdu".

Mnoge zemlje beže od dolara

Mnoge države, shvatajući da Zapad nije obavezan, beže i pokušavaju da smanje zavisnost od dolara, naveo je šef ruske diplomatije.

"Sećam se dobro kako su 90-ih godina u Međunarodnom monetarnom fondu, u Svjetskoj banci, američki emisari ponavljali, da tako kažem, izgovarali čini da se ne plašite dolara. Dolar nije oružje Sjedinjenih Država. Dolar je globalno blago, cirkulatorni sistem globalne globalne ekonomije, međuzavisnost i tako dalje i tako dalje. Gde je sve ovo sada?", dodao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, ako će Zapad, ne mareći za svoje obaveze prema Povelji UN, promovisati svoja pravila – "radim to kako hoću", onda ne treba očekivati ništa dobro.

"Zapad je već uništio sve principe na kojima je izgradio svoj model globalizacije", naglasio je šef ruske diplomatije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je u Njujork, gde će učestvovati u događajima nedelje na visokom nivou Generalne skupštine UN.

Njega su na aerodromu noćas dočekali stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja i ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Uoči putovanja, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će ministrov raspored biti "veoma gust".

Očekuje se da će pored bilateralnih sastanaka i pregovora u multilateralnim formatima, uključujući ODKB, BRIKS, G20 i druge, Lavrov govoriti i u Generalnoj skupštini UN 28. septembra.

Planiran je i tradicionalni sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je napomenulo da će aktuelna sednica Generalne skupštine UN biti održana u vremenu kada rastu globalne tenzije.

Kako je ministarstvo ranije pisalo, jedan od odlučujućih faktora u međunarodnoj situaciji ostaje kriza u vezi sa Ukrajinom, koju zapadnjaci koriste kao "džak za udaranje" protiv Rusije.

image