Lavrov stigao u Njujork: Razgovor sa Vang Jijem o ukrajinskoj krizi i Tajvanu

Raspored ruskog ministra u okviru nedelje na visokom nivou 79. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku je tradicionalno gust, planiran je čitav niz bilateralnih sastanaka

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je u sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku gde će održati niz sastanaka.

Prvi sastanak ruski ministar je održao sa kineskim kolegom Vang Jijem, a tema im je bila rešavanje ukrajinske krize, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Imali smo detaljnu razmenu mišljenja o globalnoj i evroazijskoj bezbednosti, uključujući i izglede za rešavanje ukrajinske krize, mere za suprotstavljanje naporima Zapada da eskalira situaciju u azijsko-pacifičkom regionu i oko Tajvana , kao i o nizu drugih pitanja koja su na regionalnom dnevnom redu", navodi ministarstvo.

Ruski ministar spoljnih poslova sastao se sa ministrom spoljnih poslova Malte, koji je predsedavajući OEBS-a, Ianom Borhom.

Na marginama Generalne skupštine UN on se sreo i sa ministrom inostranih poslova Indije Subramanjamom Džaišankarom. Dvojica diplomata razgovarala su o pripremama za samit BRIKS-a u Kazanju, sukobu u Ukrajini i situaciji u azijsko-pacifičkom regionu.

Kako je ranije najavila portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, rusku delegaciju će na jednom od centralnih međunarodnih političkih događaja godine, 79. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku predvoditi ruski ministar Lavrov.

Njegov raspored će tradicionalno biti gust, a njegovo obraćanje sa govornice Generalne skupštine UN očekuje 28. septembra, rekla je Zaharova.

"Sergej Lavrov će takođe učestvovati u nizu multilateralnih događaja na visokom nivou, među kojima su i oni koje organizuju ODKB, BRIKS, G20 i Grupa prijatelja za odbranu Povelje UN. Osim toga, planira čitav niz bilateralnih kontakata, uključujući razgovor sa generalnim sekretarom Svetske organizacije Antoniom Guterešom", dodala je Zaharova.