Rusija

Detalji dopunjene ruske nuklearne doktrine: Putin otkrio kada će Rusija upotrebiti najmoćnije oružje

Ruski predsednik kaže da je nuklearna moć ekstremna mera za zaštitu suvereniteta zemlje
Detalji dopunjene ruske nuklearne doktrine: Putin otkrio kada će Rusija upotrebiti najmoćnije oružje© Tanjug/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Nuklearna trijada (nuklearno strateško oružje na kopnu, moru i u vazduhu) ostaje najvažnija garancija bezbednosti države i građana, kao i instrument za održavanje strateškog pariteta i ravnoteže snaga u svetu, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin, predsedavajući sastankom Saveta bezbednosti Ruske Federacije o nuklearnom odvraćanju na kome je predstavio detalje dopunjene ruske nuklearne doktrine.

"Rusija je uvek imala visoku odgovornost u pristupu upotrebi nuklearne sile, ovo je ekstremna mera za zaštitu suvereniteta zemlje", rekao je Putin.

Ruska Federacija zadržava pravo upotrebe nuklearnog oružja u slučaju agresije na Belorusiju, dodao je Putin, koji je inače, 25. marta 2023. rekao da će Rusija, na zahtev beloruske strane, rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u toj državi, slično kao što to SAD već dugo rade na teritoriji svojih saveznika. 

"Zadržavamo pravo upotrebe nuklearnog oružja u slučaju agresije na Rusiju i Belorusiju, kao članice Unije i sva ova pitanja su dogovorena sa beloruskom stranom i sa predsednikom Belorusije", rekao je Putin na stalnom sastanku Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju.

Predsednik Rusije je, objašnjavajući nove kriterijume za upotrebu nuklearnog oružja, naveo i da je neophodno pratiti dinamične promene savremene vojno-političke situacije i pojavu novih vojnih pretnji i rizika.

"Istovremeno vidimo da se trenutna vojno-politička situacija dinamično menja i dužni smo da to uzmemo u obzir, uključujući pojavu novih izvora vojnih pretnji i rizika za Rusiju i naše saveznike", rekao je Putin.

On je naveo da su tokom prošle godine, stručnjaci iz ministarstva odbrane, ministarstva spoljnih poslova, osoblje Saveta bezbednosti i drugih resora izvršili "duboku, sveobuhvatnu analizu i procenili potrebu za prilagođavanjem naših pristupa mogućoj upotrebi nuklearnih snaga".

Na sastanku Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju, Putin je predložio da se unesu brojna pojašnjenja u vezi sa uslovima za rusku upotrebu nuklearnog oružja.

"Na današnjem dnevnom redu imamo pitanje koje se odnosi na ažuriranje osnova državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja i uz vojnu doktrinu, ovo je dokument u kome je zvanično definisana i detaljno razrađena nuklearna strategija Rusije", naglasio je predsednik.

Prema njegovim rečima, agresija od strane nenuklearne države uz učešće nuklearne smatraće se, prema ažuriranoj verziji nuklearne doktrine Rusije, njihovim zajedničkim napadom na Rusiju. Istovremeno, Moskva zadržava pravo da koristi ovu vrstu oružja tokom napada, uključujući i ako neprijatelj, koristeći konvencionalno oružje, stvori kritičnu pretnju, naglasio je Putin.

"Kritična pretnja suverenitetu Ruske Federacije konvencionalnim oružjem biće osnova za nuklearni odgovor", rekao je Putin.

Rusija bi, kako je dodao predsednik, mogla da razmotri upotrebu nuklearnog oružja i kada dobije pouzdane podatke o masovnom lansiranju oružja za vazdušno-kosmičke napade.

"Ovu mogućnost ćemo razmotriti kada dobijemo pouzdane informacije o masovnom lansiranju vazdušno-kosmičkog naoružanja i njihovom prelasku naše državne granice, uključujući krstareće rakete, bespilotne letelice, hipersonične i druge letelice", rekao je Putin.

Nacrt ažurirane nuklearne doktrine Ruske Federacije predviđa i proširenje broja država i vojnih saveza protiv kojih se sprovodi nuklearno odvraćanje. 

"Proširena je lista vojnih pretnji radi čijeg se neutralisanja sprovode mere nuklearnog odvraćanja", rekao je on na sastanku Saveta.

Rusija je, kako je rekao, uvek nastojala da spreči širenje nuklearnog oružja i njegovih komponenti.

"Uvek smo veoma odgovorno pristupali takvim pitanjima, svesni kolosalne moći koje ovo oružje poseduje, i težili smo da ojačamo međunarodni pravni okvir za globalnu stabilnost i sprečimo širenje nuklearnog oružja i njegovih komponenti", rekao je Putin.

image