Rusija

Kremlj: Ne postoji pretnja za suverenitet Rusije

Dekret ruskog predsednika, kojim se odobrava dopunjena nuklearna doktrina, biće izdat kada bude spreman, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj: Ne postoji pretnja za suverenitet Rusijewww.globallookpress.com © Belkin Alexey/news.ru

Nema pretnje po suverenitet Rusije, ali je nivo konfrontacije širom zemlje značajan, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u sredu da Rusija zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje u slučaju agresije, uključujući i ako neprijatelj, koristeći konvencionalno oružje, predstavlja kritičnu pretnju njenom suverenitetu.

"Sastanak ruskog Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju, koji je predsednik Rusije Vladimir Putin održao u sredu u Kremlju, je prvi takav sastanak za godinu dana. Pre toga, ovakvi sastanci nisu uvek održavani na otvorenom, a sada je to zbog geopolitičke situacije i opšteg nivoa konfrontacije oko nas", rekao je Peskov za RIA Novosti.

On je dodao da će dekret ruskog predsednika, kojim se odobrava ažurirana nuklearna doktrina, biti izdat kada bude spreman.

Sadašnja verzija ruske nuklearne doktrine, koja se planira da bude izmenjena, odobrena je predsedničkim dekretom u junu 2020.

Osnovni princip doktrine je da je nuklearno oružje poslednje sredstvo za zaštitu suvereniteta zemlje.

Zvanični naziv dokumenta je Osnove državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog odvraćanja. 

Predsednik Rusije je na sednici Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju rekao da nuklearna trijada (nuklearno strateško oružje na kopnu, moru i u vazduhu) ostaje najvažnija garancija bezbednosti države i građana, kao i instrument za održavanje strateškog pariteta i ravnoteže snaga u svetu.

"Rusija je uvek imala visoku odgovornost u pristupu upotrebi nuklearne sile, ovo je ekstremna mera za zaštitu suvereniteta zemlje", rekao je Putin.

image