Predsednik Ruske dume: Bajden i Vašington odgovorni za sabotažu "Severnog toka"

U svemu je najviše stradala Nemačka, odnosno Zapadna Evropa, jer je lišena jeftinog ruskog gasa i primorana da ga kupuje od SAD po previsokim cenama, ocenio je Vjačeslav Volodin

Za eksploziju na gasovodima "Severni tok" odgovorni su Vašington i lično američki predsednik Džozef Bajden, jer mu je bilo od koristi da Zapadnu Evropu liši jeftinog ruskog gasa, primoravajući je da ga kupuje od SAD po previsokim cenama, naveo je predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin.

"Istrage Nemačke, Danske i Švedske nisu dovele do konkretnih rezultata, a Rusiji nije dozvoljeno da se upozna sa napretkom slučaja, što je odugovlačilo proces koliko je to moguće kako bi se sakrili dokazi", napisao je Volodin na Telegramu.

Prema njegovim rečima, zbog sabotaže "Severnog toka" najviše je stradala Nemačka – privreda je pala u recesiju, BDP je pao, industrijska proizvodnja smanjena, a broj bankrota u zemlji dostigao je rekordan nivo u poslednjoj deceniji.

Kako je dodao, za teroristički napad na gasovod nije odgovarao Vašington, već građani Nemačke kojima Bajden i kancelar Olaf Šolc "otimaju iz džepova".

Volodin je dodao da kao rezultat toga, obojica su izgubili poverenje stanovništva u svoju vlast, pa se tako "jedan kukavički povukao iz izborne trke, ćutke odslužujući predsednički mandat, dok drugog, kako pokazuju rezultati regionalnih izbora, čeka ista sudbina".

"Inicijatori i izvršioci diverzija na 'Severnim tokovima' moraju da odgovaraju. Ovde ne postoji zastarevanje slučaj", naveo je Volodin povodom dve godine od eksplozija na gasovodima.

Prethodno je portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt izjavio da je tokom istrage o sabotaži gasovoda "Severni tok 1 i 2", izdato nekoliko naloga za hapšenje.

"Raspisane su poternice. To je uobičajena stvar u ustavnoj državi. Nakon toga dolazi suđenje, a na kraju suđenja se donosi presuda", kazao je Hebestrajt novinarima tokom brifinga.