Rusija

Kremlj: Nova nuklearna doktrina je upozorenje Zapadu

Ruska nuklearna industrija nema konkurenciju u svetu, a domaći stručnjaci su po mnogo čemu superiorni u odnosu na svoje svetske kolege, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj: Nova nuklearna doktrina je upozorenje Zapadu© Roman Denisov/Global Look Press

Dopunjena nuklearna doktrina Ruske Federacije je signal za Zapad, koji upozorava na posledice u slučaju napada na rusku teritoriju, i to ne nužno nuklearnim sredstvima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To je signal koji upozorava sve zemlje na posledice ako učestvuju u napadu na Rusiju različitim sredstvima, a ne samo nuklearnim", kazao je Peskov.

On je podsetio da je ruska nuklearna trijada apsolutni garant nuklearnog odvraćanja.

Peskov je dodao da su razumni političari na Zapadu i ranije ozbiljno shvatili izjave ruskog predsednika o nuklearnom odvraćanju.

"Razumni lideri zemalja, političari i analitičari savršeno razumeju i shvataju ozbiljnost izjava predsednika Putina. Naročito kada govorimo o takvom sukobu bez presedana izazvanoj direktnim učešćem zapadnih zemalja, uključujući nuklearne sile, u sukobu oko Ukrajine", istakao je portparol Kremlja.

On je istakao da ruska nuklearna industrija nema konkurenciju u svetu, a da su domaći stručnjaci po mnogo čemu superiorni u odnosu na svoje svetske kolege.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prethodno na sednici Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju rekao da nuklearna trijada (nuklearno strateško oružje na kopnu, moru i u vazduhu) ostaje najvažnija garancija bezbednosti države i građana, kao i instrument za održavanje strateškog pariteta i ravnoteže snaga u svetu.

"Rusija je uvek imala visoku odgovornost u pristupu upotrebi nuklearne sile, ovo je ekstremna mera za zaštitu suvereniteta zemlje", rekao je Putin.

image