Rusija

Putin: BRIKS radi na nezavisnom sistemu plaćanja, Evropa i Severna Amerika gube svoje pozicije

Zapad pokušava da primeni nezakonite sankcije u svoju korist u energetskom sektoru, a globalni ekonomski rast 21. veka biće u zemljama BRIKS-a, i onima koji žele da im se pridruže, poručio je ruski predsednik na plenarnoj sednici u okviru "Ruske energetske nedelje"
Putin: BRIKS radi na nezavisnom sistemu plaćanja, Evropa i Severna Amerika gube svoje pozicije© Григорий Сысоев / РИА Новости

Savremena energetika je temelj svetskog razvoja, onda kada funkcioniše normalno i po transparentnim pravilima. Zapad, međutim, pokušava da primeni nezakonite sankcije u toj sferi kako bi izvukao korist za sebe, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na Međunarodnom forumu "Ruska energetska nedelja – 2024".

Predsednik Ruske Federacije najavio je i razvoj nezavisnog sistema plaćanja i obračuna u okviru asocijacije BRIKS.

"U saradnji sa zemljama BRIKS-a, stvaramo sopstveni platni i obračunski krug, koji će obezbediti efikasno i autonomno servisiranje svih spoljno-ekonomskih aktivnosti", kazao je Putin.

Prema njegovim rečima, Zapad ne želi konkurenciju jer ne može da se nosi sa njom, a upravo zbog toga koristi nepoštene metode. 

"Zapad pokušava da primeni nezakonite sankcije u svoju korist u energetskom sektoru. Evropa i Severna Amerika gube svoje pozicije u globalnoj ekonomiji, a globalni ekonomski rast 21. veka biće u zemljama BRIKS-a, i onima koji žele da im se pridruže", istakao je ruski predsednik.

On je dodao da Zemlje, koje žele da se priključe BRIKS-u, vide perspektivu u ravnopravnom svetskom poretku uz uvažavanje nacionalnih interesa država.

Putin je ukazao da će lideri po stopama rasta biti zemlje Globalnog juga, u kojima postoji veliki natalitet.

Reč je o zemljama južne i jugoistočne Azije, kao i Africi, objasnio je on.

Povećava se isporuka ruskog gasa preko gasovoda "Snaga Sibira"

Predsednik Putin naveo je da će Rusija nastaviti da razvija svoje tehnologije u oblasti prirodnog tečnog gasa.

"Povećavaju se isporuke ruskog gasa preko gasovoda 'Snaga Sibira', a ujedno i raste izvoz prirodnog tečnog gasa. Rusija, uprkos poteškoćama, ostaje jedan od vodećih učesnika na energetskom tržištu", ukazao je Putin.

On je dodao da će Rusija nastaviti da ažurira i jača svoj energetski sistem, koji je ušao u period razvoja novih tehnoloških rešenja.

Kako je naveo, potrošnja energije u Rusiju je u porastu, a to je jasan znak rasta ekonomije.

"U Rusiji je po tom pitanju ponovo postignut rekord, a pokazatelji prevazilaze one iz sovjetskog perioda", naveo je ruski predsednik i dodao da je energetski sistem Rusije u stanju da odgovori na povećanu potražnju iz sfere privrede.

Putin o odbijanju Zapada od ruskih resursa: Neka plate više

Ako zapadne zemlje odbiju ruske jeftine energente, to je njihov izbor – neka žive od skupog resursa, poručio je ruski predsednik.

"Ako su naši ranije tradicionalni kupci odlučili da napuste naše relativno jeftine energetske resurse i odlučili da pređu na skuplji resurs, to je njihov izbor, neka žive od ovog skupog resursa", rekao je Putin. 

On je dodao da Rusija ne gradi samo nuklearne elektrane u inostranstvu, već stvara industriju u zemljama, uključujući obuku stručnjaka.

"Rusija je spremna da jača tehnološki suverenitet svojih partnera u energetskom sektoru formiranjem punopravnih naučnih i proizvodnih lanaca, i da se tako razvija saradnja u oblasti mirnog atoma, kada se stanice 'Rosatoma' grade u inostranstvu istovremeno sa obukom lokalnog osoblja, inženjera, radnika i menadžera za nove objekte", naveo je Putin.

Putin je istakao da nacionalni projekat "Nove nuklearne i energetske tehnologije", koji će biti pokrenut 2025. godine, trebalo bi da konsoliduje liderstvo Rusije u nuklearnoj energiji i da obezbedi energetski suverenitet zemlje.

Ruski lider je naglasio da svi ciljevi nacionalnog razvoja, koji su postavljeni za period do 2030. godine, moraju biti ostvareni, uključujući i energetsko-energetski kompleks.

Osim toga, Putin je naveo da će Rusija nastaviti saradnju sa partnerima u okviru OPEK+ i Foruma zemalja izvoznica gasa (GECF), kao i da će već sledeće godine u Rusiji početi da radi Tihookeanska železnica od Jakutije do luke u Habarovskoj oblasti.

image