Dopunjena ruska nuklearna doktrina: Nema više dvosmislenih tumačenja

Dopune teksta doktrine o korišćenju nuklearnog oružja uklanjaju dvosmislena tumačenja, što će svakog potencijalnog protivnika naterati da dobro razmisli pre nego što napadne Rusiju ili Belorusiju

Sastanak ruskog Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju, koji je ruski predsednik Vladimir Putin održao u sredu u Kremlju, prvi je za godinu dana. Odluka da sastanak delimično bude otvoren za medije doneta je zbog porasta napetosti na relaciji Rusija–NATO.

Ujedno to potvrđuje da Rusija ne namerava da trpi jednostrane poteze Zapada koji mogu do dovedu do novog svetskog sukoba, iako neki sa druge strane Atlantika to još uvek ne shvataju. 

Bezbednost Rusije i Belorusije na prvom mestu

Ruski predsednik Vladimir Putin u sredu je na sednici stalnog sastanka Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju predložio da se razgovara o pitanju ažuriranja osnova državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja.

"Zadržavamo pravo upotrebe nuklearnog oružja u slučaju agresije na Rusiju i Belorusiju, kao članice Unije, i sva ova pitanja su dogovorena sa beloruskom stranom i sa predsednikom Belorusije", rekao je Putin.

Predsednik Rusije je, objašnjavajući nove kriterijume za upotrebu nuklearnog oružja, naveo i da je neophodno pratiti dinamične promene savremene vojno-političke situacije i pojavu novih vojnih pretnji i rizika.

"U ažuriranoj verziji dokumenta, agresija na Rusiju od strane bilo koje nenuklearne države, ali uz učešće ili podršku nuklearne države, predlaže se da se smatra njihovim zajedničkim napadom na Rusku Federaciju", rekao je Putin.

Moskva takođe zadržava pravo da iskoristi nuklearno oružje kao odgovor na agresiju ne samo prema Rusiji, već i Belorusiji, što je prvi put ozvaničeno. Takođe, treba dodati da je novina i to što Moskva može da upotrebi nuklearno oružje, ako neprijatelj predstavlja kritičnu pretnju po državu koristeći konvencionalno oružje. 

Kako je naveo ruski predsednik, Rusija će razmotriti mogućnost korišćenja najmoćnijeg oružja kada dobije pouzdane informacije o masovnom vazdušno-kosmičkom napadu i prelasku državne granice. To se pre svega odnosi na strateške ili taktičke avione, krstareće rakete, dronove, hipersonične i druge letelice.

Važno da se pojašnjenja prenesu stanovništvu zapadnih zemalja

Dopune teksta doktrine o korišćenju nuklearnog oružja uklanjaju dvosmislena tumačenja, što će svakog potencijalnog protivnika naterati da dobro razmisli pre nego što napadne Rusiju ili Belorusiju.  

"Važno je da je naš predsednik javno izneo i objasnio sve tačke, da kasnije ne bi bilo dvosmislenog tumačenja i vijuganja na Zapadu, da nešto nisu razumeli, da "Rusija nije jasno artikulisala" i tako dalje. Ažuriranje nuklearne doktrine odvraćanja je zakasnela odluka i odgovor na izazove i sistematske neprijateljske napade kolektivnog Zapada", rekao je "RIA Novosti" predsednik Komisije Javne komore Rusije za pitanja suvereniteta, kopredsedavajući Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, sada je važno da se usvojena pojašnjenja prenesu stanovništvu zapadnih zemalja, čije vlasti "guraju svet ka sumanutoj konfrontaciji i nuklearnom Armagedonu", dodaje Rogov. 

Pre svega, izmenjeni nacrt proširuje kategoriju država i vojnih saveza u odnosu na koje Rusija vodi politiku nuklearnog odvraćanja, a takođe proširuje spisak vojnih pretnji za neutralisanje kojih se preduzimaju odgovarajuće mere.

Iako se na Zapadu još uvek nisu javno oglasili lideri zemalja, u medijima promene u ruskoj nuklearnoj doktrini su glavna tema. Za razliku od nekih političara, mediji su ozbiljno shvatili ove promene. 

Kako navodi Asošiejted pres, ove promene, koje na Zapadu shvataju kao pretnje, su "očito imale za cilj da ubedi Zapad da ne dozvoli Ukrajini da napadne rusku teritoriju oružjem dugog dometa; ona takođe značajno snižava prihvatljivi prag za korišćenje ruskog nuklearnog arsenala".

Međutim, situaciju najbolje opisuje "Njujork tajms": "Ruski analitičari već dugi niz meseci govore da Zapad ne čuje Vladimira Putina. On je upozoravao da povećanje podrške Ukrajini moglo bi da dovede do toga da Rusija iskoristi nuklearno oružje."

Da li će na Zapadu dobro shvatiti ove promene, pokazaće vreme. 

Podsetimo, nuklearna doktrina Ruske Federacije, uz vojnu doktrinu, predstavlja dokument u kome je zvanično definisana i detaljno razrađena nuklearna strategija Rusije. Pre svega, dokument fiksira osnovni princip upotrebe nuklearnog oružja, pojašnjavajući da je njegovo korišćenje ekstremna mera zaštite suvereniteta zemlje.