FSB pokrenula krivični postupak protiv stranih novinara zbog ilegalnog prelaska ruske granice

Ruska bezbednosna služba je pokrenula krivični postupak protiv dvojice australijskih i jednog rumunskog novinara jer su bez odgovarajućih dokumenata prešli u Kursku oblast Ruske Federacije

Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije (FSB) pokrenula je krivični postupak protiv dvojice američkih i jednog rumunskog državljanina jer su ilegalno prešli rusku državnu granicu u Kurskoj oblasti.

Radi se o dopisnicima australijskog televizijskog kanala Ej-Bi-Si – Flečer Jang, Ketrin Dis – i novinaru rumunskog sajta "HotNjuz" – Parbu Mirč, navodi se u saopštenju FSB-a.

Zbog nezakonitog prelaska ruske državne granice su od 17. avgusta ove godine pokrenuti krivični postupci protiv ukupno 12 stranih novinara.

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova su poručili da je nezakoniti boravak stranih medija na teritoriji Ruske Federacije bez odgovarajućih dokumenata krivično delo i da prisustvo radnika stranih medijskih kuća u društvu nacističkih nasilnika iz Oružanih snaga Ukrajine "podleže pažljivoj analizi bezbednosnih organa" zbog saučesništva u ratnim zločinima.

Prošlog meseca je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova je na raport pozvana otpravnik poslova SAD u Rusiji Stefani Holms kojoj je tom prilikom izražen protest zbog provokativnih akcija američkih reportera koji su, ilegalno prešavši državnu granicu, snimali propagande materijale za zločinački kijevski režim.