Predsednik Poljske: Mnogi žele kraj sukoba u Ukrajini

Određene države se nadaju što skorijem okončanju ukrajinske krize kako bi obnovile ekonomske veze sa Rusijom, ukazao je Andžej Duda

Mnoge države žele da se sukob u Ukrajini okonča kako bi obnovile ekonomske veze sa Rusijom, rekao je poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu za "Polsat".

Međutim, stav Varšave je da Ruska Federacija "mora da izgubi ovaj rat", naglasio je Duda i objasnio da će Rusija, ako se to ne dogodi, navodno da napadne druge zemlje.

Poljski predsednik nije priložio nikakve dokaze niti argumente svojoj tvrdnji, a deluje kao da nije upoznat sa mnogobrojnim izjavama ruskih zvaničnika koji navode da Rusija nema nameru da ratuje protiv NATO članica kao i da je Alijansa ta koja gomila svoje vojne baze u Evropi, sve bliže ruskim granicama.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu detaljno objasnio da Moskva nema u planu napad na NATO zemlje i da to nema smisla.

Prema njegovim rečima, zapadni političari takvim izjavama zastrašuju svoje stanovništvo nepostojećom ruskom pretnjom kako bi skrenuli pažnju sa unutrašnjih problema, ali "pametni ljudi savršeno razumeju da je to laž".

U Kremlju su napomenuli da Rusija nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.