Putinov pomoćnik upozorava: NATO uvežbava scenarije za borbu protiv Rusije

U Baltičkom regionu, NATO članice redovno održavaju vojne vežbe, tokom kojih uvežbavaju scenarije odbijanja navodnog ruskog napada na baltičke zemlje, rekao je pomoćnik ruskog predsednika

Zemlje NATO-a, u pokušaju da zadrže globalnu dominaciju, modernizuju vojnu infrastrukturu i uvežbavaju scenarije borbe protiv Rusije, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika, predsednik Pomorskog kolegijuma Nikolaj Patrušev.

"Rusija vodi nezavisnu unutrašnju i spoljnu politiku što izaziva otpor SAD i njihovih NATO saveznika, koji teže da sačuvaju svoju dominaciju u svetu, uključujući na prostoru Svetskog okeana", rekao je Patrušev na sastanku u Kalinjingradskoj oblasti.

On je ukazao da u Baltičkom regionu "NATO članice redovno održavaju vojne vežbe, tokom kojih uvežbavaju scenarije odbijanja navodnog ruskog napada na baltičke zemlje".

Kao primer je naveo manevre "Nepokolebljivi branilac", koje su održane u proleće ove godine.

"Baltičke zemlje modernizuju vojnu infrastrukturu radi prijema snaga Severnoatlantske alijanse. Letonija, Litvanija i Estonija počele su praktičnu realizaciju sporazuma o izgradnji odbrambenih objekata na granici sa našom zemljom", istakao je.

On je ocenio da se "nakon ulaska Finske i Švedske u NATO, očigledno ističu težnje ka izmeni statusa Baltičkog mora, revidiranju aktuelnih pravnih režima morskog prostranstva i moreuza, koji se koriste za međunarodnu plovidbu, predstavljaju planovi za zabranu plovidbe ruske flote Baltičkim morem".

"Kršenjem međunarodnih propisa, ruski brodovi se isključuju sa satelitske mreže, što stvara rizike po bezbednu plovidbu i pretnju po vitalnu infrastrukturu pomorskog saobraćaja u celini", zaključio je Patrušev.