Lavrov u obraćanju Generalnoj skupštini UN poručio Zapadu: Udar na nuklearnu silu je samoubistvo

Ministar spoljnih poslova Rusije je pozvao države koje predlažu mirovne inicijative za sukob u Ukrajini da razmotre koren sukoba

Samoubilački pokušaji da se pobedi nuklearna sila kao što je Rusija su besmisleni, poručio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

On je pozvao države koje predlažu mirovne inicijative za sukob u Ukrajini da razmotre koren sukoba.

"Pozivamo prijatelje da u punoj meri uzmu u obzir sve razloge zbog čega je ova situacija nastala. Ukoliko se ti razlozi ne uklone u Evropi nikad neće biti pravednog mira koji se temelji na povelji UN", rekao je ruski šef diplomatije na opštepolitičkoj diskusiji 79. zasedanja Generalne skupštine UN.

Dodao je i da Rusija veoma ceni napore čitavog niza partnera da iz najboljih namera predlažu posredničke inicijative sa ciljem rešavanja ukrajinskog konflikta za razliku od "formule mira" Vladimira Zelenskog koja ne vodi nikuda.

"Neviđen nivo arogancije i agresivnosti zapadne politike prema Rusiji ne samo da svodi na nulu samu ideju globalne saradnje koju promoviše generalni sekretar UN, već i sve više ometa rad čitavog sistema globalnog upravljanja, uključujući i Savet bezbednosti UN. To nije naš izbor i nismo mi ti koji ćemo snositi posledice ovako opasnog kursa", rekao je Lavrov.

On je skrenuo pažnju na to da Zapad, vodeći svoju politiku hegemonizma, nastavlja da eskalira konfrontaciju čije "posledice može da oseti ceo svet".

"Svetskoj većini je potpuno jasno da konfrontacija i hegemonizam neće rešiti nijedan globalni problem. Ako Zapad ne stane, svi će osetiti strašne posledice ovoga", ocenio je šef ruske diplomatije.

Kolektivni Zapad, rezimirao je Lavrov, "veštački sputava objektivno nastajanje multipolarnog svetskog poretka, koji će se zasnivati na jednakosti prava velikih i malih naroda, poštovanju pojedinca, ravnopravnosti muškaraca i žena i pravu naroda da sami određuju svoju sudbinu".

"Isto važi i za princip nemešanja u unutrašnje stvari suverenih država. Potvrdu ovog principa, na sramotu članova naše organizacije, blokirale su SAD i njeni sledbenici na Samitu budućnosti usvajanjem odgovarajućeg pakta", dodao je on.

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija već je previše zapadnih država i neophodna je veća reprezentacija Globalnog juga u tom telu, saopštio je Lavrov navodeći da je to jedan od koraka ka pravednijem svetu.

Komentarišući izraelske napade na Liban, Lavrov je rekao da su oni "nehumani", i da je Vašington u najmanju ruku znao za pripremu tog "terorističkog napada".

Još nije kasno da se udahne novi život u UN, ali da bismo to uradili ne možemo da organizujemo besmislene samite i deklaracije, već moramo da obnovimo poverenje zasnovano na principima jednakosti svih država članica", dodao je.

Takođe je primetio da Rusija nije protiv dijaloga sa Zapadom, ali da je Moskva preuzela inicijativu da formira arhitekturu jednake i nedeljive bezbednosti u Evroaziji, otvorenu za sve zemlje i organizacije kontinenta.

Ovom pitanju biće posvećena međunarodna konferencija u Minsku, koja će početi 31. oktobra.

Osvrnuo se i na Pakt za budućnost, pripremljen pod okriljem UN, navodeći da je to samo lepo formulisana deklaracija koja je napisana pod kontrolom "manipulatora sa Zapada" bez učešća svih članica organizacije.

Govoreći o tome da se odluke UN ne sprovode dosledno, Lavrov je istakao da se isto tretiraju i obavezujuće odluke Saveza bezbednosti i kao primer naveo Kosovo i Metohiju i Dejtonski sporazum.

Kao najistaknutiji primer kršenja odluka SB Ujedinjenih nacija naveo je pitanje formiranja palestinske države.