Peskov: Bilo je neophodno promeniti nuklearnu doktrinu, umešanost Zapada u sukob se samo povećava

Portparol Kremlja poručuje da je odluka o tome kada bi Rusija mogla u praksi primeniti novu nuklearnu doktrinu, na vojnim stručnjacima koji neprestano i pažljivo prate koje se oružje koristi protiv Rusije

Učešće nuklearnih država u sukobu u Ukrajini, na strani Kijeva, približavanje NATO-a ruskim granicama, i sveobuhvatno povećavanje napetosti u blizini Rusije, kao i razvoj međunarodne situacije učinili su da unošenje izmena u nuklearnu doktrinu i Osnove državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja postanu "neophodnost", rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.  

"Izmene su pripremljene", poručio je on, uz komentar da su "trezvene glave čule signal (predsednika Rusije Vladimira) Putina, dok neobuzdane glave nastavljaju svoju neobuzdanu politiku koja može da ima veoma negativne posledice za sve".

Na pitanje novinara Pavela Zarubina kada nova doktrina može biti primenjena u praksi, Peskov objašnjava da je to sfera ruskih vojnih stručnjaka i vojnika, koji "prate kakvo se tačno oružje i na koji način" koristi u napadima na Rusiju, uz komentar da je "razvoj situacije zahtevao da bude formalizovan dokument, da dođe do 'kanonizacije' novih uslova" u novonastalim okolnostima.  

"Upravo oni (vojni stručnjaci) registruju direktno učešće zemalja Kolektivnog zapada u sukobu oko Ukrajine i njihova pažnja neće slabiti", upozorava.

"Vidimo da nivo umešanosti zapadnih država ima tendenciju da raste. Oni ne uključuju nikakve kočnice. Naprotiv, oni deklarišu da imaju nameru da nastave (sa svojim akcijama) kako bi se obezbedila pobeda Ukrajine. Sami Ukrajinci na potpuno utopijski način razmišljaju o tome da je Rusiju potrebno primoravati na mir. Uglavnom, vode se takvi pogrešni razgovori koji mogu da izazovu negativne posledice po kijevski režim. U kontekstu svega toga mi treba da donosimo odluke i da budemo spremni da ih implementiramo", rekao je Peskov.