Rusija

Zaharova otkriva o čemu se priča na marginama Generalne skupštine UN

Svi govore o tome da je Stejt department postao biro za distribuciju municije, kaže portparolka ruskog MSP-a
Zaharova otkriva o čemu se priča na marginama Generalne skupštine UNGetty © Chris Hondros / Staff

Na marginama Generalne skupštine UN razgovara se o tome kako je američki Stejt department postao biro za distribuciju municije i kako je američka diplomatija samu sebe diskvalifikovala, napisala je danas kratko na Telegramu portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova povodom generalne debate 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku koja je počela u utorak, 24. septembra.

Izlaganje ruskog ministra spoljnih poslova održano je, podsetimo, 28. septembra, odnosno, juče, a Zaharova je nakon njegovog obraćanja otkrila da je čitav niz predstavnika drugih država čekao na red da se rukuje sa šefom ruske diplomatije što je dokumentovala i originalnom fotografijom sa lica mesta.

Ruski ministar spoljnih poslova prethodnih dana je, takođe, održao niz bilateralnih i multilateralnih sastanaka na visokom nivou na kojima su prisustvovali članovi BRIKS-a, ODKB-a, G20, i Grupe prijatelja zaštite Povelje UN. Svi sastanci održani su na marginama GS UN koja se smatra za jedan od najvećih diplomatskih događaja u svetu.

Juče, tokom svog izlaganja, Lavrov je istakao da smatra da je Zapad čuo upozorenje ruskog predsednika Vladimira Putina o tome da će Moskva odgovoriti ukoliko bude i zvanično odobreno da se oružjem dugog dometa gađa ruska teritorija i poručio da je udar na nuklearnu silu samoubistvo.

"Kako oni razumeju (to upozorenje) nije na meni da sudim. Razumećemo kako oni (Zapad) to shvataju kada postane konačno jasno da li će Ukrajini dozvoliti oruđe dalekog dometa", poručio je Lavrov.

Generalna debata traje do ponedeljka, 30. septembra. 

image