Poslanik Bundestaga: Valjalo bi obnoviti Severni tok, nemačka industrija pati bez ruskog gasa

U toku je do sada neviđena deindustrijalizacija, između ostalog i zbog cena gasa, koje su na berzi porasle dvostruko ili trostruko, priznao je Štefen Kotre

Obnova uništenih gasovoda Severni tok jedan i dva je moguća i opravdana, a nemačka industrija pati bez ruskog gasa, izjavio je poslanik Bundestaga Štefen Kotre.

Prema njegovim rečima, obnavljanje gasovoda neće zahtevati velika ulaganja kao što bi to bilo sa izgradnjom novog. "To se definitivno isplati. Svaki gasovod za Nemačku i Evropu se isplati", rekao je Kotre na marginama Ruske energetske nedelje.

Trenutna situacija bez ruskog gasa predstavlja "jedan od dva, tri, pa čak i četiri eksera zabijena u sanduk nemačke industrije", rekao je Kotre.

"U toku je do sada neviđena deindustrijalizacija, između ostalog i zbog cena gasa, koje su na berzi porasle dvostruko ili trostruko", dodao je nemački poslanik, ističući da Nemačka može da dobije jeftin gas samo iz Rusije.

Gasovod Severni tok je bio od ključne važnosti za Nemačku jer je obezbeđivao stabilne i relativno jeftine zalihe gasa iz Rusije. Njegova izgradnja omogućila je Nemačkoj da postane jedan od glavnih čvorišta za distribuciju gasa u Evropi, smanjujući zavisnost od drugih izvora. Bez ruskog gasa, nemačka industrija se suočava sa ozbiljnim problemima, uključujući povećanje cena energije i gubitak konkurentnosti.

U septembru 2022. godine su se desile dve eksplozije na gasovodima Severni tok, usled čega su nastala oštećenja na ovoj infrastrukturi u Baltičkom moru. Eksplozije su izazvale curenje gasa i potpunu obustavu isporuka.

Ovaj incident je dodatno pogoršao već napete geopolitičke odnose između Rusije i Zapada, posebno u kontekstu sukoba u Ukrajini i zavisnosti Evrope od ruskih energetskih resursa.

Iz Moskve su poručili da će svaki pokušaj "zataškavanja situacije" vezane za istragu eksplozije na gasovodima Severni tok jedan i dva biti osuđen na neuspeh i da će Ruska Federacija učiniti sve što je potrebno da se počinioci identifikuju i svaki od njih privede pravdi.