Rusija

Mišustin u Iranu: Teheran želi ozbiljno jačanje odnosa s Moskvom (VIDEO)

Moskva pozdravlja principijelnu odluku Irana da dodatno ojača svoje strateško partnerstvo s Ruskom Federacijom, rekao je ruski premijer na sastanku sa prvim iranskim potpredsednikom Mohamedom Rezom Arefom
Mišustin u Iranu: Teheran želi ozbiljno jačanje odnosa s Moskvom (VIDEO)© Дмитрий Астахов / РИА Новости

Rusija je zainteresovana da saradnju sa Iranom podigne na viši nivo, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin tokom sastanka sa prvim potpredsednikom Irana Mohamedom Rezom Arefom u Teheranu.

"Odnosi između Rusije i Irana imaju dugu istoriju i zasnivaju se na principima prijateljstva, dobrosusedstva i međusobnog poštovanja. Stoga smo iskreno zainteresovani da našu saradnju podignemo na viši nivo i da je ostvarimo", kazao je Mišustin i podsetio da su tu odluku doneli lideri dve zemlje.

Mišustin je dodao da Rusija pozdravlja principijelnu odluku Irana da dodatno ojača svoje strateško partnerstvo sa Rusijom i da u potpunosti deli takav stav.

On je naglasio da Ruska Federacija pridaje prioritetni značaj proširenju trgovinsko-ekonomske saradnje, diversifikaciji međusobnog trgovinskog prometa i njegove strukture, kao i da predlaže da se nastavi rad na njegovom povećanju.

"Smatramo da je važno stvoriti što povoljnije uslove za organizovanje niza velikih investicionih projekata u različitim oblastima. Logistika i transportnu infrastruktura su oblast koja najviše obećava, a Rusija i Iran imaju veliki tranzitni potencijal i u Kaspijskom regionu i u Evroaziji", podvukao je Mišustin.

Prema njegovim rečima, aktivno se razvijaju međunarodni koridori kao što je transportni koridor sever-jug, koji povezuje ruske luke na Baltiku i severnim morima sa iranskim lukama na obali Persijskog zaliva i Indijskog okeana i obezbeđuje direktan pristup svim evroazijskim državama brzo rastućim tržištima Azijsko-pacifičkog regiona i Afrike.

Prvi potpredsednik Irana Mohamed Reza Aref je rekao da Iran namerava da ozbiljno ojača odnose sa Rusijom i da u međusobnoj saradnji rešava sporna pitanja.

"Veoma sam zadovoljan dobrim tempom kojim se naši odnosi razvijaju na svim nivoima. Želim da istaknem da nova vlada Irana ozbiljno namerava da ojača naše odnose", naglasio je prvi potpredsednik Irana.

Mišustin je danas doputovao u zvaničnu posetu Iranu.

Kako su prethodno najavili iz kabineta ruskog ministara, očekuju se pregovori sa iranskim predsednikom Masudom Pezeškijanom i prvim potpredsednikom Mohamedom Rezom Arefom.

Ruskog premijera su na aerodromu dočekali iranski ministar nafte Mohsen Pahnedžad, generalni direktor protokola iranske predsedničke administracije Hamed Afšarzade, generalni direktor iranskog Ministarstva spoljnih poslova za evroazijske zemlje Mojtaba Damirčilu.

Ceremoniju dočeka ruskog premijera su uveličali i ambasador Ruske Federacije u Iranu Aleksej Dedov kao i visoki diplomatski službenici ruskih inostranih agencija u Iranu.

image