Rusija

Ruski patrijarh: Evolucija ne protivreči Božjoj promisli

Darvinova teorija je dokaz neverovatnog božanskog plana koji podrazumeva da čovek, oslanjajući se na spoljašnje faktore, može da se razvija, ukazao je poglavar RPC
Ruski patrijarh: Evolucija ne protivreči Božjoj promisliwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril smatra da evolucija ne protivreči Božjoj promisli i da nije argument protiv religije.

"Čarls Darvin je čak bio veoma religiozan čovek", podsetio je poglavar Ruske pravoslavne crkve tokom posete laboratorijskom kompleksu Univerziteta nauke i tehnologije "Sirius".

Prema patrijarhovim rečima, kada je Bog stvorio Univerzum, dao je čoveku sposobnost da se razvija.

Evolucija nije protiv Božje promisli, već je dokaz neverovatnog božanskog plana koji podrazumeva da čovek, oslanjajući se na spoljašnje faktore, može da se razvija upravo onako kako se to desilo evolucijom, objasnio je ruski patrijarh.

Nedavno je bivši predsednik vlade Čečenije Muslim Hučijev predložio da se iz školskih udžbenika izuzmu podaci o Darvinovoj teoriji evolucije.

Međutim, predsednik Sinodalnog odeljenja Moskovske Patrijaršije za odnos Crkve sa društvom i medijima Vladimir Legojda je poručio da nema potrebe da se u školama zabranjuje učenje teorije Čarlsa Darvina.

image