Rusija

Kremlj o novom generalnom sekretaru NATO-a: Rute je već poznat po nepomirljivom stavu prema Rusiji

Severnoatlantska alijansa će nastaviti da radi u istom pravcu u kojem je i do sada radila, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj o novom generalnom sekretaru NATO-a: Rute je već poznat po nepomirljivom stavu prema Rusijiwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

NATO neće promeniti pravac svojih aktivnosti imenovanjem Marka Rutea za novog generalnog sekretara Alijanse, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Naša očekivanja su da će Severnoatlantska alijansa nastaviti da radi u istom pravcu u kojem je i do sada radila", rekao je Peskov novinarima, komentarišući očekivanja Moskve od Ruteovog imenovanja za generalnog sekretara NATO-a.

Peskov je dodao da je novi generalni sekretar NATO-a dobro poznat Moskvi, istaknuvši da je Rute kao premijer Holandije zauzeo nepomirljiv stav prema Rusiji.

"Gospodin Rute nam je dobro poznat, više od jednog sata je proveo za pregovaračkim stolom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom", naveo je on.

Kako je istakao, "svojevremeno su postojale nade u izgradnju dobrih pragmatičnih odnosa", dodavši da se dijalog vodio upravo u tom duhu.

"Posle toga znamo da je Holandija zauzela prilično nepomirljiv stav koji podrazumeva potpuno isključivanje bilo kakvih kontakata sa našom zemljom. Zbog toga i ne mislimo da će u politici NATO doći do nekih suštinskih novosti", zaključio je Peskov.

Jedan od generalnih sekretara NATO-a sa najdužim stažom, Jens Stoltenberg predao je danas dužnost bivšem holandskom premijeru Marku Ruteu, u trenutku kada se Alijansa suočava sa nekim od najvećih izazova u svojoj istoriji.

Zvanična ceremonija predaje ovlašćenja je održana u sedištu NATO, u Briselu na specijalnoj sednici Alijanse.

image