Duma: Novi generalni sekretar NATO-a neće smanjiti agresiju bloka

Zahvaljujući zverskom apetitu Alijanse za širenjem, za prethodnih deset godina koliko je Stoltenberg bio na funkciji generalnog sekretara, evroazijska bezbednosna arhitektura je dovedena do potpune degradacije, istakao je Leonid Slucki

Novi generalni sekretar NATO-a Mark Rute neće smanjiti agresivnost bloka, malo toga zavisi od njegovih ličnih kvaliteta, ocenio je predsednik Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Leonid Slucki.

"NATO ima novog generalnog sekretara. Norvežanina Jensa Stoltenberga zamenio je Holanđanin Mark Rute. Hoće li kadrovske promene smanjiti agresivnost bloka? Spojler: neće", napisao je Slucki na Telegramu.

Novog generalnog sekretara nazivaju pragmatičarom, sposobnim za kompromis, ali malo toga zavisi od njegovih ličnih kvaliteta, ocenio je Slucki.

Pritom, prve izjave ne ostavljaju sumnju da će se kurs ka opštoj eskalaciji i obezbeđivanju dominacije zemalja "zlatne milijarde" nastaviti, istakao je on.

Zahvaljujući zverskom apetitu Alijanse za širenjem, za prethodnih deset godina koliko je Stoltenberg bio na funkciji generalnog sekretara, evroazijska bezbednosna arhitektura je dovedena do potpune degradacije, istakao je Slucki.

Bez ikakvih kompromisa, Rute se već opredelio za prioritetno pružanje podrške Ukrajini, a u njegovim izjavama postoji "opasan kontinuitet" o podršci davanju dozvole ukrajinskim Oružanim snagama da udare na Rusiju NATO oružjem kao i o pitanjima nuklearnog odvraćanja, podsetio je Slucki.

Kao i njegov prethodnik, Rute ne prihvata signale iz Moskve koji se tuču promena u nuklearnoj doktrini Ruske Federacije, zaključio je ruski zvaničnik.

Bivši holandski premijer Mark Rute je danas od Jensa Stoltenberga preuzeo fotelju generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse. Rute je već stigao da kaže da Ukrajina treba da dobije mesto u Alijansi, a među prioritetima na svojoj novoj funkciji naveo je povećanje pomoći Kijevu.