Rusija

Kremlj: Berlin još nije kontaktirao Moskvu, naši odnosi su svedeni na nulu

Rusija poziva sve strane u sukobu na Bliskom istoku na uzdržanost, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj: Berlin još nije kontaktirao Moskvu, naši odnosi su svedeni na nulu© Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

Berlin nije kontaktirao Moskvu povodom telefonskog razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i nemačkog kancelara Olafa Šolca, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komenatrišući navode "Cajta" da Šolc želi da telefonom razgovara sa ruskim predsednikom, prvi put posle skoro dve godine.

"Nije bilo kontakata između ruskog predsednika Vladimira Putina i nemačkog kancelara Olafa Šolca nakon razgovora iz 2022. godine", kazao je Peskov.

On je dodao da je predsednik Rusije otvoren za dijalog sa nemačkim kancelarom, kao i da su odnosi Moskve i Berlina praktično "svedeni na nulu".

"To nije naša krivica, a ni naša inicijativa, već inicijativa Berlina, ali i drugih evropskih država", istakao je Peskov.

Poslednji telefonski razgovor Šolca i Putina obavljen je u decembru 2022.

Šolc je pre godinu dana govorio da je dijalog sa Putinom neophodan i da će ga on nastaviti, da bi nekoliko meseci kasnije, u aprilu ove godine, tvrdio da će se na taj korak opredeliti tek kad Putin "shvati" da mora da odustane od vojne kampanje u Ukrajini i povuče svoje trupe, te da razgovor ne može da napravi nikakvu razliku.

Rusija poziva sve strane u sukobu na Bliskom istoku na uzdržanost

Govoreći o sukobu na Bliskom istoku, Peskov je naglasio da Rusija poziva sve strane u sukobu na uzdržanost.

"Pozivamo sve strane da pokažu uzdržanost u svetlu onoga što se dešava. I, naravno, osuđujemo sve akcije koje dovode do smrti civila. Situacija na Bliskom istoku se razvija po najalarmantnijem scenariju", istakao je portparol Kremlja.

Iran je sinoć lansirao 181 balističku raketu na Izrael, preneo je "Tajms of Izrael", i dodao da su u napadu šrapnelom i gelerima ranjeni jedan Palestinac na Zapadnoj obali i dva Izraelca ranjena su šrapnelom i gelerima.

Korpus grade islamske revolucije (IRGC) saopštio je da napad, do kojeg je došlo 11 meseci od početka sukoba Tel Aviva i Hamasa u Gazi u kojem je ubijeno više od 41.000 Palestinaca i 1.200 Izraelaca, predstavlja odgovor na ubistva lidera Hamasa, Hezbolaha i IRGC. 

image