Rusija

Durov: Telegram od 2018. sarađivao sa vlastima, štitimo obične ljude od korumpiranih vlada

Osnivač Telegrama priznao je danas da je mesindžer već nekoliko godina vlastima predavao podatke o IP adresama/telefonima korisnika, u slučaju da vlasti neke zemlje podnesu validan legalan zahtev za razotkrivanje ove informacije
Durov: Telegram od 2018. sarađivao sa vlastima, štitimo obične ljude od korumpiranih vladaGetty © Carl Court

Pavel Durov, osnivač Telegrama, otkrio je da je Telegram još od 2018. godine sarađivao sa vlastima i odavao im informacije poput IP adrese/telefona korisnika, u slučaju da su od vlasti dobijali "pravilno formulisan legalni zahtev putem relevantnih komunikacijskih linija". 

Prema njegovim rečima, svaki put kada bi takav zahtev stigao u ofis mesincera, kompanija bi ga verifikovala i "otkrila IP adrese/telefone opasnih kriminalaca", jer je Telegram, objašnjava, bio napravljen kako bi "zaštitio aktiviste i obične ljude od korumpiranih vlada i korporacija".

"Ovaj proces je postojao mnogo pre prošle nedelje", poručio je Durov, te naveo da je kompanija, na primer, brazilskim vlastima predala podatke u vezi 75 zahteva za period januar-mart 2024, 63 zahteva za drugi kvartal, i 65 za treći kvartal godine.

U Indiji, najvećem tržištu Telegrama, kompanija je odgovorila na 2.461 pravni zahtev u prvom kvartalu, 2.151 zahtev u drugom kvartalu i 2.380 zahteva u trećem. 

"U Evropi je došlo do porasta broja validnih pravnih zahteva koje smo primili u trećem kvartalu. Ovo povećanje je uzrokovano činjenicom da je sve više organa EU počelo da koristi ispravnu komunikacionu liniju za svoje zahteve, onu koju nalaže Akt o digitalnim uslugama EU. Informacije o ovoj kontakt liniji bile su javno dostupne svima koji su pregledali veb-sajt Telegrama ili koji su na Guglu od početka 2024 pretraživali: 'Telegram EU address for law enforcement'", navodi Durov u svojoj poruci na Telegramu.

On napominje da je kompanija prošle nedelje pojednostavila politiku privatnosti i uradila tako da ona bude ista u različitim zemljama. 

"Ali naši osnovni principi se nisu promenili. Uvek smo se trudili da poštujemo relevantne lokalne zakone – sve dok oni nisu u suprotnosti sa našim vrednostima slobode i privatnosti", dodaje Durov. 

 "Ne dozvoljavamo kriminalcima da zloupotrebe našu platformu ili da izbegavaju pravdu", zaključio je osnivač Telegrama.

image