Rusija

"Gasprom" nastavlja da isporučuje gas preko stanice "Sudža"

Nakon ofanzive ukrajinskih snaga na Kursku oblast, iz "Gasproma" danas potvrđuju da se isporuka gasa preko ove oblasti u Evropu odvija u dogovorenom obimu
"Gasprom" nastavlja da isporučuje gas preko stanice "Sudža"Getty © Olga Rolenko

"Gasprom" isporučuje gas preko gasne merne stanice "Sudža" u obimu koji je ukrajinska strana potvrdila, a to je 42,4 miliona kubnih metara, potvrdio je zvanični predstavnik ruske ruske transnacionalne energetske kompanije Sergej Kuprijanov.

Prijava gasne merne stanice "Sohranovka" je odbijena, dodao je Kuprijanov.

Trenutni maksimalni kapacitet crpljenja ove godine je 42,5 miliona kubnih metara.

U maju 2022. Ukrajina je prestala da dobija tranzitni gas preko gasne merne stanice "Sohranovka", zbog toga jedini ulaz za tranzit gasa ka Evropi je "Sudža" u Kurskoj oblasti.

Tranzitna linija kroz Ukrajinu ostaje jedina ruta za isporuku ruskog gasa u zemlje zapadne i centralne Evrope. Severni tok iz poznatih razloga nije u funkciji, dok je snabdevanje gasom Turskim i Plavim tokom namenjeno Turskoj i zemljama južne i jugoistočne Evrope.

U maju 2022. ukrajinski operater sistema za prenos gasa obustavio je tranzit ruskog gasa u Evropu preko "Sohranovke" zbog, kako su saopštili, više sile, pošto kompanija nije mogla da kontroliše gasnu stanicu "Novopskov" u Luganskoj Narodnoj Republici.

image