Rusija

MSP Rusije: Poštujemo želju Turske da uđe u BRIKS

Za konačnu odluku o ulasku Ankare u BRIKS potreban je konsenzus, kaže Sergej Rjabkov
MSP Rusije: Poštujemo želju Turske da uđe u BRIKSwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Moskva poštuje odluku Ankare da uđe u BRIKS, ali konačno odobrenje njenog zahteva za pristupanje zavisiće od toga da li će biti postignut konsenzus, kaže za RIA Novosti zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. 

Diplomata je, takođe, potvrdio da će predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan prisustvovati predstojećem samitu BRIKS-a u Kazanju krajem ovog meseca, i poslao poruku Zapadu da ne pokušava da utiče na samit. 

"Pre svega bih upozorio zapadne sponzore Kijeva da ne pokušavaju da utiču na situaciju, uključujući i u kontekstu samita u Kazanju. Ovo bi bila greška ogromnih razmera. Spremni smo i vidimo šta se dešava u smislu da zapad sponzoriše najprovokativnije planove kijevskog režima. Uveravamo naše prijatelje i učesnike BRIKS-a i zvanice da će biti urađeno sve da samit bude uspešan u svakom smislu", izjavio je Rjabkov.

Podsetimo, početkom septembra Moskva je potvrdila da je Turska podnela zahtev za ulazak u BRIKS, dok je "Blumberg" preneo da je zahtev predat i nekoliko meseci pre toga. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je da se Ankara, povodom želje da uđe u BRIKS, suočava sa velikim pritiskom. 

Broj zainteresovanih za učlanjenje u organizaciju raste, a prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putin do sada je više od 30 zemalja pokazalo spremnost da se priključi BRIKS-u ili da sarađuje na neki način sa njim.

image