Rusija

Tužba protiv Stoltenberga: Zbog laži, zločina protiv mira i raspirivanja ukrajinskog sukoba

Tužilac Patrik Pazen, između ostalog, okrivljuje bivšeg generalnog sekretara Alijanse da je sabotirao diplomatske napore iz januara 2022. koji su mogli da spreče izbijanje rusko-ukrajinskog sukoba i navodi da je bivši šef NATO-a lagao javnost kada je govorio da se Alijansa neće širiti na istok
Tužba protiv Stoltenberga: Zbog laži, zločina protiv mira i raspirivanja ukrajinskog sukobaGetty © NurPhoto / Contributor

Protiv bivšeg generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u Belgiji je podneta tužba, otkrio je danas Patrik Pazen, tužilac i analitičar ukrajinskog sukoba, inače, državljanin Francuske, na konferenciji u Briselu, uz objašnjenje da je tužba podneta zbog mešanja Stoltenberga u rusko-ukrajinski sukob, "napada" na bezbednost NATO zemalja, i zločina protiv mira, koji su naštetili zdravlje određenoj grupi ljudi i doveli njihov život u opasnost. 

"Jens Stoltenberg je učestvovao u organizovanom planu ili zaveri u cilju sprovođenja konkretnih akcija koja predstavljaju zločin protiv mira", objasnio je Pazen, nakon čega je predstavio niz dokaza koji potkrepljuju tezu da je NATO pripremao Ukrajinu za sukob sa Rusijom.

Među njima je i izjava bivše nemačke kancelarke Angele Merkel da su Minski sporazumi bili potpisani samo kako bi se dobilo na vremenu i naoružao Kijev. 

Stoltenberg se, takođe, tereti da je sabotirao diplomatske napore koji je trebalo da spreče da dođe do izbijanja sukoba. Kao primer, navedeni su neuspešni pregovori NATO-a i Rusije iz januara 2022. godine, mesec dana pre nego što je otpočela Specijalna vojna operacija. 

Pezen, takođe, krivi bivšeg generalnog sekretara da je javno lagao kada je govorio da Alijansa ne planira da se širi na istok, bliže Rusiji. 

Stoltenberg je, podsetimo, prethodnih dana, nakon višegodišnje karijere na mestu generalnog sekretara Alijanse, napustio tu poziciju, a smenio ga je Mark Rute, bivši premijer Holandije. 

Prema pisanju "Politika", Stoltenberg će nakon samita u februaru 2025. godine biti postavljen za novog predsedavajućeg Minhenske bezbednosne konferencije. 

Stoltenberg će ostati upamćen kao zagovornik teorije o nanošenju strateškog poraza Rusiji, u prilog čemu ide i jedna od njegovih poslednjih izjava na mestu generalnog sekretara da dozvola da Ukrajinci gađaju Rusiju raketama dugog dometa neće uvući NATO u rat, uprkos svim upozorenjima koja stižu iz Moskve. 

image