Rusija

Lavrov: Mora postojati dijalog sa talibanima – Amerikanci ometaju preporod Avganistana

Ignorišući kritike međunarodne zajednice, Sjedinjene Države nastavljaju da nezakonito zadržavaju nacionalnu imovinu Avganistana i ostavljaju na snazi jake sankcije protiv bankarskog sektora ove zemlje, kaže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov
Lavrov: Mora postojati dijalog sa talibanima – Amerikanci ometaju preporod Avganistana© Mid.ru

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sastao se sa šefom avganistanske diplomatije u Moskvi, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, borbi protiv terorizma i trgovinom narkoticima, prenose ruski mediji. 

Prema rečima specijalnog predstavnika ruskog predsednika za Avganistan Zamira Kabulova, posebna pažnja bila je posvećena upravo pitanjima zajedničke borbe protiv terorizma i narkotika. 

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova dodaju da su i Rusija i Avganistan "istakli obostranu zainteresovanost za održavanje poverljivih političkih odnosa i jačanje uzajamno korisne trgovinsko-ekonomske saradnje sa posebnim akcentom na razradi projekata u sferi energetike i poljoprivrede". 

Ministri su istakli važnost regionalnih diskusija na temu situacije u Avganistanu, među kojima je, kako je navedeno, jedna od glavnih upravo ona koja se održava danas u Moskvi, i zbog koje je u rusku prestonicu i doputovala delegacija Avganistana, odnosno talibana, koji su od 2021. na vlasti. U pitanju je takozvani "Moskovski format" konsultacija koji se održava od 2017. godine i koji objedinjuje 10 zemalja – Rusiju, Indiju, Iran, Kazahstan, Kirgistan, Kinu, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. 

Tokom svog izlaganja na ovom događaju, Lavrov je izjavio da je Rusija protiv razmeštanja bilo kakvih vojnih infrastruktura trećih zemalja u Avganistanu i susednim zemljama. Ukoliko bi do toga došlo, to bi samo pogoršalo situaciju, objasnio je on. 

"Vašington i njegovi saveznici, iako tvrde da su posvećeni međunarodnoj podršci Avganistancima, u stvari ometaju preporod avganistanske države. Ignorišući kritike međunarodne zajednice, Sjedinjene Države nastavljaju da nezakonito zadržavaju nacionalnu imovinu Avganistana i ostavljaju na snazi jake sankcije protiv bankarskog sektora ove zemlje. Još jednom apelujemo na zapadne zemlje da priznaju odgovornost za postkonfliktnu obnovu Avganistana, ukinu sankcije i vrate proneverenu imovinu Kabula", poručio je Lavrov, prenosi MSP RF.

"Uvereni smo da postoji potreba za održavanjem pragmatičnog dijaloga sa aktuelnom vladom Avganistana. Konstruktivna interakcija sa avganistanskim partnerima u interesu je bezbednosti i ekonomskog razvoja regiona", zaključio je on.

image