Rusija

Ruska vojska za sedam dana oslobodila šest naselja: Izvedeno 29 grupnih udara po ukrajinskim ciljevima

Tokom protekle nedelje, sistemi PVO oborili su sedam taktičkih balističkih raketa ATACMS američke proizvodnje, šest vođenih avio-bombi francuske proizvodnje "hamer", 22 projektila lansirana iz HIMARS, kao i 540 bespilotnih letelica
Ruska vojska za sedam dana oslobodila šest naselja: Izvedeno 29 grupnih udara po ukrajinskim ciljevimawww.globallookpress.com © Maxym Marusenko/ZUMAPRESS.com

Oružane snage Ruske Federacije su za nedelju dana oslobodile šest naselja, uključujući grad Ugledar, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Takođe, ruska vojska je od 28. septembra do 4. oktobra izvela 29 grupnih udara visokopreciznim oružjem, uključujući hipersoničnu balističku raketu "kinžal" i bespilotne letelice. U napadima su oštećeni energetski objekti koji podržavaju rad preduzeća vojnoindustrijskog kompleksa Ukrajine, kao i infrastruktura vojnih aerodroma.

Jedinice grupe trupa "Sever" nastavile su operaciju uništavanja jedinica ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti. Za nedelju dana neprijatelj je izgubio gotovo 3.050 vojnika, četiri tenka, 43 borbena oklopna vozila, od čega dva "bredlija" američke proizvodnje i 77 automobila. Uništeno je 28 komada artiljerijskog oruđa, kao i sedam sistema za elektronsko ratovanje.

Jedinice grupe trupa "Zapad" poboljšale su poziciju duž linije fronta i oslobodile naselja Makejevka u LNR i Višnjeve u Harkovskoj oblasti. Neutralisano je gotovo 2.880 vojnih lica, četiri borbena oklopna vozila, od čega tri oklopna transportera M113 američke proizvodnje i 42 vozila. Pored toga, uništeno je 14 stanica za elektronsko ratovanje i protivbaterijskih radara, kao i 29 skladišta municije.

Jedinice grupe trupa "Jug" oslobodile su selo Verhnekamensko u DNR. Neprijatelj je izgubio gotovo 5.110 vojnika, dva tenka, tri borbena oklopna vozila, 44 vozila, 47 artiljerijskih oruđa, od kojih 30 zapadne proizvodnje. Uništeno je i 13 skladišta municije.

Jedinice grupe trupa "Centar" oslobodile su naselja Nelepovka i Krutoj Jar u DNR. Tokom nedelje gubici ukrajinskih snaga na ovom pravcu iznosili su 4.210 vojnika, dva tenka, 16 borbenih oklopnih vozila, 31 vozilo i 31  artiljerijsko sredstvo.

Jedinice grupe trupa "Istok" zauzele su povoljnije položaje na frontu i oslobodile grad Ugledar. Neutralisano je 890 vojnika, uništena dva tenka, četiri borbena oklopna vozila, 60 vozila i osam skladišta municije.

Jedinice grupe trupa "Dnjepar" neutralisale su gotovo 510 vojnih lica, dva tenka, 42 vozila, pet stanica za elektronsko ratovanje i protivbaterijska radara i deset skladišta municije.

Tokom nedelje, sistemi PVO oborili su sedam taktičkih balističkih raketa ATACMS američke proizvodnje, šest vođenih avio-bombi francuske proizvodnje "hamer", 22 projektila lansirana iz HIMARS, kao i 540 bespilotnih letelica.

Za nedelju dana, 83 ukrajinska vojnika predala su se na liniji fronta, od kojih 44 tokom čišćenja Ugledara.

Ministarstvo odbrane RF saopštilo je i da su ukrajinske snage u protekla 24 časa u Kurskoj oblasti izgubile više od 350 vojnika, šest borbenih oklopnih vozila, kao i tri artiljerijska oruđa, uključujući samohodnu haubicu "cezar" francuske proizvodnje i vučnu haubicu M777 američke proizvodnje, tri vozila, tri stanice za elektronsko ratovanje i jedno inžinjerijsko vozilo".

Dodaje se i da je od upada u Kursku oblast i početka borbi u ovom delu Rusije, Ukrajina izgubila ukupno više od 20.200 vojnika.

image