Gutereš na samitu BRIKS-a u Rusiji

Generalni sekretar UN proglašen je nepoželjnim u Izraelu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš prisustvovaće samitu BRIKS-a u Rusiji.

Gutereš, koji je nedavno proglašen personom non grata u Izraelu zbog konstantnih poziva na mir i primirje na Bliskom istoku, prisustvovaće skupu koji se održava od 22. do 24. oktobra u Kazanju.

Prisustvo na samitu BRIKS-a potvrdilo je 15-ak svetskih lidera - uključujući i predstavnike svih 10 članica grupe.

Na samit dolaze i predsednik Kine Si Đinping, indijski premijer Narendra Modi, predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa, predsednik Brazila Lula da Silva, iranski predsednik Masud Pezeškijan, predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed Ben Zaid el Nahjan, prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Slaman el Saud, premijer Etiopije Abij Ahmed, premijer Jermenije Nikol Pašinjan, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Mongolije Uhnagin Hurelsuh, predsednik Bolivije Luis Arse, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, predsednica Nove razvojne banke grupe, bivša brazilska predsednica Dilma Rusef, ali i palestinski predsednik Mahmud Abas.

Domaćin samita je ruski predsednik Vladimir Putin.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je pozvan da prisustvuje samitu, a za sada nije poznato da li će poziv i prihvatiti.

Glavno pitanje na samitu biće razvoj institucionalnog okvira grupe i stepen do kojeg organizacija može da evoluira izvan toga da bude puka platforma za diskusiju, rekao je za TASS direktor istraživanja Ruskog saveta za međunarodne poslove Andrej Kortunov.

Biće preduzeti koraci ka proširenju, ali ne u razmerama samita u Johanesburgu 2023. kada je primljeno nekoliko novih članica odjednom. Prema rečima Kortunova, moguće je očekivati da će se jasnije definisati status zemlje partnera BRIKS-a, što će se eventualno doživljavati kao status kandidata.

"Pitanje proširenja se ne može staviti na čekanje. Lideri koji dolaze u Kazanj nadaju se da će se u nekom svojstvu pridružiti grupi", zaključio je ekspert.