Rusija

Rusija uvodi novčane kazne za skrnavljenje Georgijevskih lenti

Simbol će se uvođenjem zakona izjednačiti sa simbolima vojne slave a predviđena je kazna za njegovo javno skrnavljenje
Rusija uvodi novčane kazne za skrnavljenje Georgijevskih lentiwww.globallookpress.com © Alexander Zemlianichenko Jr

Državna duma usvojila je u drugom čitanju predlog zakona kojim se georgijevske lente izjednačavaju sa simbolima vojne slave i predviđa kazna za njihovo javno skrnavljenje.

Kada dokument bude usvojen, Georgijevska lenta će zvanično dobiti ovaj status. Prema važećem zakonodavstvu, za javno skrnavljenje simbola vojne slave, pravno lice će platiti kaznu od tri do pet miliona rubalja (43.500 - 72.500 evra), a pojedinac kaznu do tri miliona rubalja, ili zatvor do tri godine.

Osim toga, prema članu o sprečavanju rehabilitacije nacizma Krivičnog zakona Ruske Federacije, ista dela koja je počinila grupa lica po prethodnom dogovoru ili na internetu zaprećena je novčanom kaznom od dva do pet miliona rubalja (29.000 - 72.500 evra) ili kaznom zatvora do pet godina.

Dokument takođe reguliše upotrebu trake samo u slučajevima kada je u pitanju istorijsko pamćenje, a upotreba simbola u druge svrhe biće zakonom zabranjena.

Georgijevska traka je sastavni deo mnogih vojnih nagrada Ruske imperije, SSSR-a i Ruske Federacije. Nastala 26. novembrom 1769. godine kada je carica Katarina Velika ustanovila orden Svetog Velikomučenika Georgija Pobedonosca i odredila boje ordena — crnu i narandžastu.

Postoje nedoumice kada je reč o simbolici boja. Grof Lipka 1833. piše godine da boje simbolišu barut i vatru, dok se drugi istoričari navode kako su crna i zlatna boja bile simboli carske Rusije još od vremena kada je za grb Rusije ustanovljen dvoglavi orao.

Na početku oružanog sukoba u Donbasu 2014. godine, traku su koristila ga je milicija i dobrovoljci koji su branili DNR i LNR od ukrajinskih snaga bezbednosti.

image