Svedočenje ruskih vojnika: Ukrajinska vojska je pucala na civile koji su se povlačili

Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine gađali su kod Kurska civile koji su pokušavali da se povuku, ruskim vojnicima je "krv ključala" dok su to gledali, rekao je komandant motorizovanog bataljona 44. armijskog korpusa i dodao da su borci tada otvarali vatru i uništavali neprijatelja

Pripadnici mehanizovane pešadije 44. armijskog korpusa u Kurskoj oblasti posvedočili su kako je ukrajinska vojska gađala civile koji su se evakuisali ka ruskim položajima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Borci su krenuli u napad i eliminisali neprijatelja, dodali su u ruskom vojnom resoru.

"Bilo je slučajeva da smo lično posmatrali kako je neprijatelj uništavao civile koji su pokušavali da se povuku u našem pravcu, nakon čega je, kako kaže običan narod, krv ključala. Borci su tada izlazili na tačke odakle su otvarali vatru i uništavali neprijatelja", rekao je komandant motorizovanog bataljona 44. armijskog korpusa sa kodnim imenom Horizont.

Prema njegovim rečima, tokom jednog od ovih sukoba njegov borac eliminisao je dvojicu ukrajinskih vojnika u borbi prsa u prsa.

Glavno vojno istražno odeljenje Istražnog komiteta Ruske Federacije trenutno istražuje krivični slučaj u vezi sa napadom Oružanih snaga Ukrajine na pogranične oblasti Kurske oblasti. Slučaj je pokrenut po nekoliko članova Krivičnog zakonika, uključujući terorizam, ubistvo, nedozvoljeno nošenje oružja i municije, kao i pokušaj ubistva pripadnika policije.

Istraga je do sada utvrdila da su pripadnici Oružanih snaga Ukrajine namerno koristili FPV dronove i teške mitraljeze protiv civila u Kurskoj oblasti. Više od osam hiljada ljudi je već prepoznato kao žrtve.