Mediji otkrivaju detalje razgovora Trampa i Putina 2017. godine

Donald Tramp je još tada želeo da čuje mišljenje ruskog predsednika o slanju vojne pomoći Kijevu

Dok je bio predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je razgovarao sa Vladimirom Putinom u Hamburgu 2017. godine o vojnoj pomoći Ukrajini, preneo je "Njujork tajms".

"Tramp je obavestio Putina da njegova administracija razmatra davanje oružja Ukrajini i upitao ga šta misli o tome. Putin je odgovorio da bi to bila 'greška' i da, šta god Amerika da Ukrajincima, oni će tražiti još", piše američki list.

Šef Bele kuće, kako se navodi, nije se protivio Putinovoj konstataciji.

Putin i Tramp su razgovarali o Ukrajini i tokom svog prvog telefonskog razgovora 28. januara 2017. godine. Kako je za američki list otkrio bivši visoki američki zvaničnik, Tramp je prvi pokrenuo ukrajinsku temu, pitajući Putina za mišljenje o bivšoj sovjetskoj republici.

Ruski predsednik je govorio o korupciji u Ukrajini, na šta je Tramp pažljivo odgovorio, ne složivši se sa svojim sagovornikom, ali nije ni stao u zaštitu kijevskih vlasti.

Tramp je tada priznao da konflikt između Moskve i Kijeva smeta poboljšanju američko-ruskih odnosa.

Tokom aktuelne predizborne kampanje Tramp je više puta izjavljivao da može da postigne rešenje sukoba u Ukrajini i pre stupanja na dužnost. Istovremeno, on je naglasio da do samog sukoba nikada ne bi došlo da Moskva ima poštovanja prema američkom predsedniku.