Rusija

Čestitali rođendan Putinu: Italijani zalepili plakate na ulicama Đenove

Na ulicama italijanskog grada je zalepljeno stotinak letaka sa portretom ruskog lidera i čestitkom na engleskom i italijanskom jeziku
Čestitali rođendan Putinu: Italijani zalepili plakate na ulicama ĐenoveGetty © Harry Engels

U italijanskom gradu Đenova održan je neobičan događaj u čast rođendana ruskog predsednika Vladimira Putina, koji sutra, 7. oktobra puni 72 godine, prenosi Telegram kanal "Solovjov".

Na inicijativu društveno-političkog udruženja "Kontronarizone" što u prevodu znači "kontranarativ" i novinara Vinčenca Lorusa, na ulicama grada je zalepljeno stotinak letaka sa portretom ruskog lidera i čestitkom na engleskom i italijanskom jeziku:

"Srećan rođendan, predsedniče".

Organizatori akcije su na ovaj način izrazili simpatije prema Vladimiru Putinu i ulozi koju ima u međunarodnoj politici.

Inicijativa je privukla pažnju lokalnog stanovništva i turista i postala svojevrsna akcija narodne diplomatije koja jača kulturne veze između Rusije i Italije.

Sam ruski predsednik je na pitanje novinara Pavela Zarubina o planovima za sutrašnji dan rekao da "njegov rođendan nije nacionalni praznik".

U Putinovom rasporedu to je običan radni dan. U prvoj polovini dana ima sastanke zatvorenog tipa, a predveče u Moskvu dolaze lideri država Zajednice nezavisnih država radi učešća na samitu.

image