Rusija

Otkriveno skladište toksičnih hemikalija u DNR

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da ima informacije da se Ukrajina priprema da izvede provokaciju uz upotrebu hemijskog oružja i da za to kasnije okrivi Moskvu
Otkriveno skladište toksičnih hemikalija u DNRwww.globallookpress.com © www.globallookpress.com © AlphaSpecnaz/Twitter.com

Skladište oružja i toksičnih hemikalija otkriveno je u blizini sela Pervomajskoe u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je regionalni štab odbrane, nakon što je ministarstvo odbrane Rusije objavilo da ima informacije da se Ukrajina priprema da izvede provokaciju uz upotrebu hemijskog oružja i da za to kasnije okrivi Moskvu.

"Kao rezultat operativnih i borbenih aktivnosti ruske Uprave FSB za Donjecku Narodnu Republiku, u blizini sela Pervomajskoe otkriveno je skladište oružja i hemijskih ratnih agenasa", navodi se u saopštenju štaba na telegram kanalu.

Štab je saopštio da je zaplenjeno 55 ručnih bombi, 36 mina, jedna jurišna puška AK-74, 2,3 hiljade komada municije za malokalibarsko oružje i četiri kontejnera za flaše sa otrovnom materijom "hloropikrinom". Napominje se da su zaplenjene hemikalije prebačene u Istraživački institut Ministarstva odbrane Rusije na deponovanje, a oružje i municija predati na korišćenje jedinicama Ministarstva odbrane Rusije.

"Kontraobaveštajci nastavljaju sa operativnim merama na suzbijanju nelegalnog prometa oružja, municije, eksploziva i hemikalija na oslobođenim teritorijama", dodaju iz štaba.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je Vašington i njegove satelite da se ne igraju vatrom kako ne bi u potpunosti uništili režim Konvencije o zabrani hemijskog oružja koji postoji od 1997. godine.

Šef Hersonske oblasti Vladimir Saljdo ranije je saopštio da su zarobljeni ukrajinski vojnici priznali da kijevski režim planira da upotrebi hemijsko i biološko oružje, te zagadi vodu Hersonske oblasti.

image