Rusija

Putin s predsednikom Azerbejdžana: Čekam vas u Kazanju na samitu BRIKS-a

Moskva i Baku imaju mnogo dobrih i interesantnih projekata u energetskom sektoru i oblasti infrastrukturnog razvoja, rekao je ruski predsednik
Putin s predsednikom Azerbejdžana: Čekam vas u Kazanju na samitu BRIKS-a© Kremlin Pool/Global Look Press

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa azerbejdžanskim liderom Ilhamom Alijevim u Moskvi i lično ga pozvao na samit BRIKS-a, napomenuvši da ga očekuje u Kazanju.

Sastanak se odvija na marginama samita organizacije Zajednice nezavisnih država (ZND).

Ruski lider je na početku sastanka rekao da je sa kolegom već razgovarao o bilateralnim odnosima.

Putin je naveo da je sa Alijevom razgovarao "oči u oči" pre pregovora u Kremlju.

"Predsednik Alijev i ja smo već razgovarali, da tako kažem, 'oči u oči'. Dotakli smo se pitanja u vezi sa trenutnim stanjem odnosa između naših zemalja, koji se razvijaju pozitivno. Čekamo vas u Kazanju 23. i 24. oktobra", rekao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da Moskva i Baku imaju mnogo dobrih i interesantnih projekata u energetskom sektoru i oblasti infrastrukturnog razvoja, kao i da su ti projekti su perspektivni.

Kako je ranije saooštio Kremlj, glavna tema pregovora je pitanje normalizacije odnosa između Bakua i Jerevana, a danas je planiran i sastanak Putina sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom.

Moskva polazi od toga da su osnova za rešavanje konflikta trilateralni sporazumi između Ruske Federacije, Jermenije i Azerbejdžana.

Prethodne večeri lideri zemalja ZND održali su neformalni sastanak. Kako je rekao novinarima pomoćnik ruskog predsednika za spoljnu politiku Jurij Ušakov, razgovor je bio iskren i prijateljski.

On je istakao da Rusija igra aktivnu i pozitivnu ulogu u normalizaciji odnosa između Azerbejdžana i Jermenije.

image