Putin s Pašinjanom: Ekonomske veze Rusije i Jermenije se energično razvijaju

Ranije je najavljeno da će glavna tema razgovora biti pitanje normalizacije odnosa između Jermenije i Azerbejdžana

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se u Kremlju sa Jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom na marginama samita Zajednice nezavisnih država (ZND).

"Drago mi je da vas dočekam u Moskvi", poručio je Putin jermenskom premijeru i njegovoj delegaciji.

Prema Putinovim rečima, sa Pašinjanom je prethodno već imao sastanak "u četiri oka", ali u širokom sastavu su planirani razgovori o principijelnim pitanjima koji predstavljaju zajednički interes.

Trgovinske i ekonomske veze Rusije i Jermenije se razvijaju energično i uspešno, promet trgovine je u toku prošle godine dostigao 7,4 milijardi dolara a u prvoj polovini ove godine je porastao dva i po puta, i prevazišao 8,3 milijardi dolara, naveo je Putin.

"Ako se budemo kretali ovim tempom, znači da ove godine možemo da ostvarimo trgovinski promet od 14 do 16 milijardi dolara, što je rekordni pokazatelj", rekao je Putin.

Ruski predsednik je poručio da očekuje Pašinjana na samitu BRIKS-a u Kazanju koji će, kako je istakao, biti i koristan i interesantan jer postoji mogućnost za ostvarivanjem mnogobrojnih kontakata.

Kako je ranije najavljeno, glavna tema razgovora biće pitanje normalizacije odnosa između Jermenije i Azerbejdžana.

Ruski predsednik se ovog jutra sastao sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim kada je istakao da su osnova za rešavanje konflikta trilateralni sporazumi između Ruske Federacije, Jermenije i Azerbejdžana.

Kako prenose novinari Kremlja, jermenski premijer se pre dolaska u Kremlj provozao biciklom po ruskoj prestonici, a objavio je i sliku iz hotela.