Rusija

Lavrov upitao kolege iz Jermenije: Ima li kod vas kvadrobera?

Šef ruske diplomatije pokrenuo je zanimljiv razgovor sa jermenskim ministrom spoljnih poslova i ambasadorom Jermenije u Rusiji dok su čekali Putina i Pašinjana
Lavrov upitao kolege iz Jermenije: Ima li kod vas kvadrobera?Getty © Sean Gallup

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, čekajući da u salu Kremlja uđu ruski predsednik Vladimir Putin i jermenski premijer Nikol Pašinjan, skrolovao telefon i naišao na zanimljivu vest koja ga je motivisala da pokrene razgovor sa kolegama iz Jermenije.

Pitao ih je di li su se susreli sa kvadroberima. Ali, pošto ga jermenske kolege nisu razumele, objasnio im je:

"Ima li kod vas kvadrobera? Ove dece što se oblače ko životinje. Jedna od glavnih vesti. Ponašaju se kao životinje."

U pitanju je subkultura mladih, uglavnom tinejdžera, koji imitiraju postupke i navike životinja, nose maske ili životinjske kostime i kreću se kao životinje sa kojima su se identifikovali.

Jermenski ministar spoljnih poslova Ararat Mirzojan je potvrdio da mu je ta pojava poznata, a ambasador Jermenije u Rusiji Arsejan je rekao da se "u Evropi kavadroberi već definišu kao pol".

Državna duma priprema predlog zakona o zabrani propagande destruktivne ideologije, uključujući pomenutu pojavu, izjavila je prva zamenica predsednika komiteta Državne dume za obrazovanje Jana Lantratova.

Dete sa mačjim ušima i repom, prema njenim rečima, nije zločinac, već žrtva propagande, i za to ne treba da snose odgovornost roditelji, već oni koji nameću informacije koje izazivaju interesovanje za kvadroberima.

"Forbs" je pisao da je u Rusiji samo tokom ovog leta prodaja stvari za kvadrobere – maski, lažnih repova, čarapa i rukavica sa prikazom životinjskih šapa – porasla 12 puta.

image