Rusija

Putin sa liderima ZND u borbi protiv terorizma

Udeo u komercijalnim transakcijama između članica ZND već premašuje 85 procenata, a značajno su se poboljšali i makroekonomski pokazatelji zemalja Zajednice, poručio je ruski predsednik
kremlin.ru/Foto: Kristina Kormilicыna, MIA «Rossiя segodnя»

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se na sastanku Saveta lidera zemalja Zajednice nezavisnih država u Kremlju i istakao da u trgovini među članicama raste učešće nacionalnih valuta.

"Zajedničkim naporima stvara se stabilna i nezavisna finansijska infrastruktura, širi se upotreba nacionalnih valuta u međusobnim obračunima – njihov udeo u komercijalnim transakcijama između članica ZND već premašuje 85 procenata", rekao je ruski predsednik.

Trgovinski promet Rusije sa zemljama ZND, dodao je, porastao je za 7,7 odsto za sedam meseci, uprkos volatilnosti globalnih tržišta.

Takođe, predsednik Rusije je istakao da su se značajno poboljšali makroekonomski pokazatelji zemalja ZND, a konstatovan je i rast međusobnih trgovinskih i investicionih razmena unutar Zajednice.

Putin je dodao da je u prvoj polovini 2024. godine ukupan BDP zemalja ZND porastao za 4,7 odsto, a investicije u osnovni kapital za 11,2 odsto.

"Industrijska proizvodnja je porasla za 4,3 odsto, prevoz tereta za 4,9 odsto, promet u maloprodaji 8,6 odsto. To su, u suštini, dobri pokazatelji", istakao je Putin.

Procesi supstitucije uvoza na prostoru ZND odvijaju se brzim tempom, a time jača tehnički suverenitet zemalja, dodao je on.

Takođe je rekao da će saradnja zemalja ZND sa BRIKS-om ojačati položaj zajednice u svetskim poslovima.

Deradikalizacija i borba protiv terorizma

Ključna oblast zajedničkog rada članica ZND je borba protiv terorizma, ekstremizma, organizovanog kriminala, trgovine drogom i korupcije, istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, to se postiže dobro uspostavljenom operativnom interakcijom snaga bezbednosti zemalja učesnica asocijacije.

Pored toga, učesnici samita ZND odlučiće da odobre program saradnje u procesu deradiklazacije koji podrazumeva borbu protiv radikalnih ekstremističkih grupa i postepeno smanjenje negativnog uticaja ideologije ekstremizma.

Predsednik je primetio da lideri zemalja ZND redovno usaglašavaju svoje stavove o ključnim globalnim i regionalnim pitanjima kao i da su njihova gledišta bliska ili se potpuno poklapaju.

O proslavi 80. godišnjice Pobede

Zemlje ZND će 2025. godine zajedno obeležiti 80. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu i za sve članice će to biti godina mira i jedinstva u borbi protiv nacizma, istakao je Putin.

Putin je predložio da zemlje ZND naprave zajednički registar memorijalnog nasleđa Velikog otadžbinskog rata kako bi se očuvali i zaštitili vojni spomenici i memorijalna mesta posvećena podvizima vojnika.

Sve zemlje ZND se zalažu za formiranje pravednog svetskog poretka na osnovu opšteprihvaćenih principa međunarodnog prava sa centralnom ulogom UN, poručio je Putin.

Današnjem sastanku su pored Putina prisustvovali i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Jermenije Nikol Pašinjan, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev, predsednik Kirgizije Sadir Džaparov, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon, predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov, predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev i generalni sekretar ZND Sergej Lebedev.

image