Premijer Gruzije: Nećemo uvesti sankcije Rusiji, za to imamo jake argumente

Tbilisi podržava Kijev sa humanitarne tačke gledišta, ali izjave ukrajinskih zvaničnika o želji da se otvori drugi front protiv Rusije u Gruziji su uznemirujuće, rekao je Irakli Kobahidze

Gruzija ne planira da sledi rezoluciju Evropskog parlamenta koja poziva na sankcije Rusiji, rekao je premijer Irakli Kobahidze tokom posete Briselu.

"Imamo vrlo jasan stav što se tiče sankcija protiv Rusije. Ne uvodimo ih, a za to imamo veoma jake argumente. Pritom, Gruzija se ne koristi za zaobilaženje sankcija", rekao je Kobihadze nakon sastanka Saveta za pridruživanje Gruzije Evropskoj uniji.

Gruzijske vlasti planiraju da se pridržavaju ove politike, pojasnio je premijer.

Istovremeno, kako je istakao, Tbilisi će "nastaviti da pruža političku podršku Ukrajini zbog prijateljstva koje postoji među narodima".

Kobahidze je dodao da njegova zemlja podržava Kijev sa humanitarne tačke gledišta, ali izjave ukrajinskih zvaničnika o želji da se otvori drugi front protiv Rusije u Gruziji su uznemirujuće.

Još u februaru 2022. godine je tadašnji premijer Irakli Garibašvili rekao da se Gruzija neće pridružiti zapadnim sankcijama protiv Rusije, nakon čega je Vladimir Zelenski odlučio da opozove ukrajinskog ambasadora iz Tbilisija.