Zaharova poručila Kijevu: Ne možete zabraniti ruski jezik, vaši vojnici se njime služe u rovovima

Ruski jezik je za kijevsku huntu kao "kost u grlu" – izaći će iz kože samo da bi ga iskorenili i pobrinuli se da milioni Ukrajinaca prestanu da misle i govore na njemu, rekla je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Ukrajinski nacisti nastavljaju da "guše" prava svojih rusofonih građana, a naročito na upotrebu jezika, navela je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

Zaharova je podsetila da je Vrhovnoj radi podnet predlog zakona o zabrani njegove upotrebe u školama u vannastavnim aktivnostima.

"Još jedna glupost u nizu objavila se kada je poverenik za zaštitu državnog jezika Taras Kremenj predložio da se na svakom računaru u Ukrajini uništi ruska verzija tastature", navela je Zaharova.

Ruski jezik je za kijevsku huntu kao "kost u grlu" – izaći će iz kože samo da bi ga iskorenili i pobrinuli se da milioni Ukrajinaca prestanu da misle i govore na njemu, primetila je Zaharova.

"Ali od toga neće biti ničeg. Sve veći broj Ukrajinaca radije komunicira na ruskom. Ruski jezik se ne može uništiti. Upravo to ne mogu da shvate u Kijevu i da objasne svojim prekookeanskim gospodarima", rekla je ona.

Istina je, nastavila je, ruski vojnici se na frontu bore protiv Banderovaca, ali pritom čuju ruski jezik iz neprijateljskih rovova.

"Šta mislite da li će funkcionisati svi ovi zakoni kada ljudi u kritičnim situacijama, kada se postavi pitanje života i smrti, budu nastavljali da misle i govore na ruskom, uprkos činjenici da im je u tom trenutku naređeno da ubijaju Ruse", upitala je Zaharova.

Cilj ovakvih postupaka je "trovanje ljudi", ali ruski jezik je nemoguće uništiti, poručila je.